IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай удължава периода на данъчни облекчения за екологични коли до 2027 г.

Пекин търси начин да стимулира търсенето на електромобили и плъгин хибриди, което напоследък се охлажда

11:43 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай удължава данъчните облекчения за потребителите, които купуват екологични автомобили, до 2027 г., съобщава Bloomberg. Държавната подкрепа се оценява на 520 млрд. юана (72,3 млрд. долара) за следващите четири години.

По този начин Пекин се стреми да подкрепи своята автомобилна индустрия, която се сблъсква със забавящо се търсене.

„Въпреки че Китай отбеляза определени постижения в производството на превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), секторът все още се сблъсква с проблеми, включително с недостатъчно предлагане на важни технологии и неравномерно развитие на по-широкия пазар“, коментира Син Гуобин, служител в Министерството на промишлеността и информационните технологии. „На тях трябва да се отговори“, добавя той.

Въпреки че новите автомобили обикновено подлежат на 10% данък върху продажбите, той не се прилага за превозни средства с чиста енергия от 2014 г., като давността на политиката наскоро беше удължена до 2023 г.

Решението на Пекин да удължи стимулите измества крайния срок до края на 2025 г. за екологични автомобили на цена под 300 хил. юана (41 700 долара), като тук става въпрос за превозни средства с до 9 места.

Автомобилите на цена под 150 хил. юана ще получат допълнителна помощ до края на 2027 г.

Най-големите автомобилни марки в Китай по пазарен дял за май 2023 г. Източник: Bloomberg/Китайска асоциация на леките коли Най-големите автомобилни марки в Китай по пазарен дял за май 2023 г. Източник: Bloomberg/Китайска асоциация на леките коли

Представители на китайските власти също така потвърдиха ангажимента на Пекин за разширяване на зарядната инфраструктура и насърчаване на продажбите на електромобили. Политиците са силно фокусирани върху селските райони, където електромобилите и плъгин хибридите представляват едва 4% от продажбите на нови автомобили в сравнение със средното национално ниво от 25,6% за миналата година.

Китай е продал близо 5,67 милиона екологични коли миналата година, което представлява 90% увеличение спрямо 2021 г. Правителството раздава щедри стимули на купувачите и субсидира производителите на автомобили повече от десетилетие, за да подкрепи сектора.

На фона на намаляването на правителствената подкрепа и икономическите предизвикателства пред страната процъфтяващите доскоро продажби на екологични автомобили в Китай вече се забавят. Търсенето на електромобили и плъгин хибриди се увеличава с около 41% от януари до май, сочат данни на Асоциацията на леките автомобили. Въпреки това ръстът изостава значително от отчетеното преди година 120-процентно увеличение на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още