IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене помага на Renault да надмине прогнозите за печалбата за полугодието

Маржът на оперативната печалба на компанията се повиши до рекордните 7,6%в сравнение с първоначалните насоки за около 7%

10:17 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Renault SA за първото полугодие надмина първоначалната оценка на френската автомобилна група, която продължава да отчита силно търсене, след като повиши цените на някои нови модели, включително на Austral, съобщава Bloomberg.

Маржът на оперативната печалба на компанията се повиши до рекордните 7,6%в сравнение с насоките от около 7%.

Резултатите на Renault са идентични с тези на други конкуренти, които се представят добре през разглеждания период, въпреки че потребителите са притиснати от скока в лихвите и ускорената инфлация, докато веригите на доставки се стабилизират.  

Един от основните съперници на Renault, Stellantis NV, както и германският производител на луксозни автомобили Mercedes-Benz Group, отчетоха по-добри от очакваното печалби.

Оперативната печалба на Renault достига 2,1 млрд. евро за полугодието.

Главният изпълнителен директор на групата Лука де Мео се стреми към листване на подразделението за електрически превозни средства и софтуер, известно като Ampere. Планът се сблъска с известни затруднения след агресивните намаления на цените от страна на Tesla Inc. и засилващата се конкуренция, което натежава върху търсенето на водещия електромобил на Renault, Megane E-Tech.

Продажбите на модела за първото полугодие достигат 23 хил. броя, информира Renault в четвъртък, като по-голямата част от доставките се отнасят до версията с най-много екстри.

Притесненията относно устойчивостта на ценовата стратегия на Renault доведоха до отблъскване на инвеститорите относно планираната продажба на акции, която сега е по-вероятно да се състои през първата половина на следващата година. Все пак производителят направи крачка към първичното публично предлагане на Ampere в сряда, когато японският му партньор Nissan Motor Co. обяви, че е готов да вложи до 600 млн. евро за дял в звеното след месеци на напрегнати преговори между двете компании.

Инвестицията на Nissan в Ampere е „скромна“, коментира анализаторът на Stifel Пиер-Ив Кеменер.

Renault продължава да се бори с някои логистични проблеми, оставяйки голям брой автомобили блокирани във фабриките. Запасите към юни достигат 569 хил. превозни средства, което е малко по-малко от обемите в края на март, а проблемите с транспорта се очаква да бъдат решени през второто полугодие.

Компанията остава съсредоточена върху усилията си за производство на по-достъпни електромобили, с цел 40% намаление на разходите, свързани с превозните средства от ново поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още