IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Nissan обявяват сделка за преструктуриране на съюза до няколко дни

Френската компания отчете 13% ръст на международните продажби за първото полугодие

14:57 | 19.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните концерни Nissan Motor Co. и Renault Group ще обявят официално през следващите дни постигнатото споразумение за преструктуриране на техния алианс, слагайки край на продължилите близо година напрегнати преговори, съобщава Ройтерс.

През февруари компаниите обявиха рамково споразумение, сигнализирайки, че се стремят да финализират сделката още през март. Съгласно рамката японският автомобилен производител ще притежава до 15% от новото звено за електрически превозни средства на Renault, наречено Ampere, докато Renault ще намали своя дял от 43% в Nissan.

Но преговорите се забавиха, след като част от ръководството на Nissan оспори някои точки от сделката, изразявайки опасения относно защитата на интелектуалната собственост на Nissan на фона на преговорите между Renault и китайския концерн Geely. По-рано този месец последните две компании създадоха съвместно предприятие с фокус върху колите с двигател с вътрешно горене. Съюзът с китайците отразява стремежа на Renault да обнови своята корпоративна структура, за да не изостане по време на прехода към електрическа мобилност и да увеличи своята рентабилност. Като част от този план миналата година компанията обедини своите активи с конвенционални автомобили с Geely, за да разпредели тежестта на разходите. Новото дружество, наречено Horse, започна работа в началото на юли.

Забавянето в преговорите между Renault и Nissan показва как скорошните разногласия в рамките на ръководството на японците е усложнило стремежа да се изведат дългогодишните съюзнически отношения с Renault на по-равностойна основа. След като автомобилният производител беше разтърсен заради отстраняването на бившия президент Карлос Гон, ръководителите на Nissan се опитаха да възстановят баланса в съюза, който той изгради.

Nissan работи за определяне на по-нисък праг по отношение на обещаната стратегическа инвестиция в подразделението за електрически превозни средства на Renault, под максималната цел от 15%, обявена през февруари, посочват пред Ройтерс източници, запознати с преговорите. Размерът на дела на Nissan още зависи от стойността на Ampere, но компанията вероятно ще придобие по-малко от 10% от новото звено, добавят запознатите.

Официалното съобщение, което ще сложи край на преговорите, се очаква през следващите няколко дни.

"Nissan и Renault са ангажирани в конструктивни и продължаващи преговори. Ще направим своевременно изявление, когато бъдат сключени споразуменията ", става ясно от изявление на японския автомобилен производител.

Renault отказа коментар по темата. Френският автомобилен производител заяви, че очаква да листне Ampere чрез първично публично предлагане (IPO) през първата половина на 2024 г. Източници споделят, че звеното може да бъде оценено на до 10 млрд. евро.

Междувременно Renault обяви, че продажбите му в световен мащаб са нараснали с 13% през първото полугодие, като само в Европа увеличението достига 24%. Компанията, която през юни повиши перспективите си за 2023 г. благодарение на ефективното управление на разходите и силното търсене на модели като SUV Austral и хибрида Dacia Jogger, успя да продаде 1 133 667 превозни средства в световен мащаб в периода януари-юни в сравнение с 1 000 199 автомобила година по-рано.

Възстановяването на продажбите след излизането на RAnult от Русия заради войната в Украйна се случва след четири последователни години на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още