IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Renault и Nissan напредват въпреки забавянето

Окончателна сделка в рамките на тройния алианс може да бъде постигната в рамките на седмици, сигнализират компаниите

15:45 | 18.04.23 г.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA и Nissan Motor Corp. се опитват да уверят инвеститорите, че са близо до окончателно споразумение за ребалансиране на своя съюз, тъй като преговорите се проточват по-дълго от очакваното, съобщава Bloomberg.

Автомобилните концерни работят в тясно сътрудничество и очакват да финализират плановете през следващите седмици, споделя главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео в кулоарите на събитие в Париж.

„Нещата напредват и тук не става въпрос за месеци“, изтъква Де Мео, добавяйки, че ръководителите на Renault, Nissan и тези на по-малкия съюзник Mitsubishi Corp. са провели продуктивна среща в Япония миналата седмица. „Работим, активираме много проекти заедно“, добавя шефът на френската група.

След почти една година дискусии партньорите представиха рамкова сделка в Лондон през февруари, според която Renault ще намали дела си в Nissan и компаниите ще продължат напред с плановете за реализиране на нови модели заедно с Mitsubishi. По това време те казаха, че очакват да постигнат окончателни споразумения до края на първото тримесечие.

Де Мео се ангажира със споразумението, докато се стреми да раздели бизнеса на Renault на две отделни компании и да работи с нови партньори на фона на прехода на индустрията към електрически превозни средства.

Главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта от своя страна повтори уверенията на Де Мео в интервю за Bloomberg във вторник, като каза, че преговорите са били конструктивни.

През февруари Renault и Nissan обявиха първия си съвместен проект след възобновяването на своя алианс за производство на автомобили. Двете автомобилни компании ще инвестират 600 млн. долара в Индия, за да разширят продуктовата си гама на този пазар, добавяйки нови работни места и ангажимент за декарбонизация на производственото съоръжение в Ченай. Инвестицията ще добави до 2000 нови работни места в технологичния център на алианса, чиято фабрика ще стане въглеродно неутрална до 2045 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още