IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Redwood Materials набра над 1 млрд. долара за разширяване на дейността си в САЩ

Компанията за рециклиране на електромобилни батерии ще увеличава своя капацитет, с което цели да покрие растящото търсене на суровини

21:35 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Redwood Materials обяви, че е набрала повече от 1 млрд. долара чрез ново финансиране, тъй като американската компания за рециклиране на материали за батерии, основана от бившия технически директор на Tesla Inc. Джей Би Стробъл, се стреми да разшири дейността си в САЩ, съобщава Ройтерс.

През февруари компанията получи условен ангажимент за заем в размер на 2 млрд. долара от Министерството на енергетиката за изграждане на комплекс за рециклиране и повторно производство в Невада на стойност 3,5 млрд. долара. Съоръжението трябва да произвежда суровини за батерии за електромобили.

Последният кръг на финансиране за основаната от Стробъл през 2017 г. Redwood е ръководен съвместно от Goldman Sachs Asset Management, фонда на Capricorn Technology Impact и фондове, консултирани от T. Rowe Price Associates.

„Ще използваме нашето финансиране от Серия D, за да продължим да изграждаме нашия капацитет, разширявайки вътрешната верига за доставки на батерии и позволявайки на нашите клиенти да купуват материали за батерии, произведени в САЩ“, каза Редууд.

Базираната в Карсън Сити, Невада, компания има дългосрочно партньорство с японската група Panasonic, която произвежда батерийни клетки в същия щат в съвместно предприятие с Tesla.

За производителите на автомобили осигуряването на повече батерии сега е толкова важна задача, колкото и изграждането на двигатели - това е фундаментално за производството на автомобили. В САЩ се предвижда електромобилите да представляват 52% от продажбите на нови автомобили до 2030 г. според Bloomberg NEF, което би било огромно увеличение спрямо едва 8% днес.

Наред с ангажимента на САЩ да привлекат повече производствени мощности на батерии на своя територия, автомобилните концерни също се стремят да увеличат производствения капацитет в очакване на недостиг на батерии, който според някои анализатори може да причини по-дълготрайни проблеми от недостига на полупроводници.

„Налице е силно търсене в Северна Америка“, изтъква Шоичиро Уатанабе, главен технически директор в Panasonic Energy.

В резултат на това капацитетът на Северна Америка за производство на батерийни клетки може да нарасне повече от десетократно, от по-малко от 60 гигаватчаса (ГВтч) през 2021 г. до повече от 700 ГВтч до 2030 г., според оценки на Wood Mackenzie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още