IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis: Двигателят с вътрешно горене ще остане по пътищата до 2050 г.

Дългият живот на автомобилите прави по-важно разработването на синтетични горива, които се произвеждат с възобновяема енергия, изтъква ръководител на групата

11:04 | 08.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis вярва, че превозните средства с двигатели с вътрешно горене (ICE) може да останат да се движат по пътищата до 2050 г., което налага ограничаването на техните въглеродни емисии, докато най-накрая бъдат заменени с напълно електрически аналози, пише Ройтерс.

Третият по големина автомобилен концерн в света по продажби, чиито марки включват Fiat, Peugeot и Jeep, заяви по-рано тази седмица, че тестовете, които е провел със саудитския петролен гигант Aramco, показват, че групата разполага с 24 вида двигатели с вътрешно горене, които могат да работят с т.нар. синтетични горива, за които се твърди, че са въглеродно неутрални.

Stellantis потвърди ангажимента си всички продажби на нови автомобили в Европа да бъдат от електрически модели до 2030 г., въпреки че Европейският съюз (ЕС) осигури изключение за автомобилите, работещи със синтетични горива, от забраната за продажба на нови конвенционални коли, която влиза през 2035 г.

Много от новите автомобили с двигател с вътрешно горене, продавани от Stellantis от сега до 2029 г., все още ще бъдат по пътищата след повече от две десетилетия, изтъква Кристиан Мюлер, вицепрезидент на Stellantis, който отговаря за бизнеса със задвижващи системи за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

„Трябва наистина да се погрижим за нашия инвентарен парк“, посочва той, добавяйки, че дългият живот на автомобилите прави по-важно разработването на синтетични горива, които се произвеждат с възобновяема енергия.

„Мисля, че 25% от нашите превозни средства все още ще се карат и след 20 години. Следователно този вид време на използване на синтетични горива е значително, много значително“, подчертава Мюлер.

Stellantis изчислява, че нейните типове двигатели, идентифицирани като съвместими с този тип горива, присъстват в около 28 милиона превозни средства по пътищата в Европа, с потенциал за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в региона в размер на 400 млн. метрични тона между 2025 и 2050 г.

Много скептици обаче посочват, че синтетичните горива не са жизнеспособна алтернатива за кратко време поради недостатъчната им наличност и високите разходи.

Главният транспортен технолог на Aramco Амер Амер заяви от своя страна, че производството на такива горива се очаква да започне в началото на 2025 г. от двата демонстрационни завода на групата в Саудитска Арабия и Испания.

Ръководителите на Stellantis и Aramco изтъкват, че се очаква наличието на синтетично гориво да се увеличи, а цената му да падне, също благодарение на данъчното облагане на ЕС „в бъдеще“, без обаче да предоставят конкретни прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
тцъ ... в ЕС нема да останат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още