IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните санкции се очаква да поддържат силно търсенето на китайски коли в Русия

Тази тенденция ще се задържи още 2-3 години, след което китайските компании ще се насочат към сглобяване на своите модели на руска територия, изтъква асоциацията СААМ

17:14 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Западните санкции срещу Русия, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна, поддържат ръста при търсенето на произведени в Китай автомобили, като бързият темп ще се задържи, докато наказателните мерки останат в сила, изтъква представител на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), цитиран от Ройтерс.

Базираните в Китай производители на автомобили се стремят да сглобяват своите модели в Русия, изтъква Сю Хайдун, заместник-главен инженер на CAAM.

„Все още има огромно търсене на руския пазар, но това няма да зависи непременно и единствено от вноса“, добавя Сю.

По думите му износът на китайски автомобили за Русия ще запази темпа си през следващите 2-3 години, като след това китайският автомобилен сектор вероятно ще увеличи локализирането на производство на руския пазар.

Русия беше водеща дестинация за износа на автомобили от Китай за първите седем месеца на годината, показват данни на CAAM, като в страната са продадени 464 000 автомобила. Мексико е на второ място с 224 000 превозни средства.

За цялата миналата година Мексико е най-големият вносител на китайски автомобили с 254 000 продадени коли, докато Русия се нарежда на пето място със 162 000 броя, показват данните на CAAM.

Вносните китайски автомобили сега представляват 49% от пазара на Русия, достигайки 40 000 продажби през юни, в сравнение със 7-те процента, отчетени през юни 2021 г., изчислява Autostat.

Китайските фирми също така сглобяват превозни средства в Русия, поемайки фабрики, освободени от изтеглилите се западни автомобилни производители.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, но китайските производители все повече търсят разширение извън страната, за да компенсират интензивната конкуренция и отслабващото търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още