IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да задължи бензиностанциите да поставят зарядни устройства за електромобили

Точните критерии за избор на места все още не са формулирани

15:43 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Русия предлага задължително инсталиране на зарядни устройства за електромобили на територията на бензиностанциите в страната, съобщава Autostat.

Подобно изискване е въведено още през 2016 г., оставайки в сила до 2021 г., но на практика то не работи поради липса на пазар и ясни критерии за това кои бензиностанции имат нужда от зарядни устройства, добавя руското автомобилно издание.

Министерството на икономиката на страната обмисля възможността за инсталиране на такива устройства на бензиностанции на ключовите федерални магистрали, но точните критерии за избор на места все още не са формулирани, пише междувременно в. „Комерсант“.

Засега едва 15% от бензиностанциите в страната технически могат да монтират бързи зарядни устройства, като разходите по свързването им са твърде големи, изтъкват пазарни участници, цитирани от Autostat.

Според услугата 2chargers към средата на 2023 г. в Русия има 4324 обществено достъпни зарядни станции за електромобили.

„Редовно следим мненията на клиентите, както и натоварването на нашата мрежа в реално време“, споделя Михаил Хардиков, ръководител на енергийния бизнес в компанията за зелена енергия En+ Group. „Най-натоварените станции в Иркутск са активни не повече от 30%. В същото време Иркутска област е лидер сред руските региони по отношение на електрификацията, като делът на електромобилите достига от 3% до 5% от общия автопарк“, добавя Хардиков пред Autostat.

По данни на Autostat електромобилите в Русия достигат 26 хил. броя към 1 юли тази година. От тях почти една трета (33,2%, или 8575 броя) са регистрирани в Централния федерален окръг. Приблизително всеки шести електромобил се намира в  Далечния изток (4189 броя). На трето място се нарежда Сибир с 4019 електрически коли. Южният и Волжкият федерален окръг отчитат съответно 2450 и 2422 електрически превозни средства. В Северозападния федерален окръг броя на електромобилите достига 2186.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още