IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на автомобили от Япония за Русия скача с 53% през юли

Значителният ръст се дължи на засиленото търсене на коли от островната страна преди въвеждането на забраната за доставка, която влезе в сила на 9 август

13:24 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на превозни средства от Япония за Русия нараства с 53% през юли спрямо средното ниво за 2022 г., показват изчисления на руската информационна агенция ТАСС въз основа на статистически данни, публикувани от Министерството на финансите на Япония.

През юли японските компании са доставили 33 192 превозни средства в Русия, включително 32 116 леки автомобила. Тези обеми са с 84% по-високи от юли 2022 г.

Според експерти рязкото увеличение на износа на автомобили от Япония се дължи на факта, че купувачите са се опитали да внесат възможно най-много коли преди забраната за износ от островната страна към Русия да влезе в сила на 9 август. Ограниченията се отнасят за превозни средства с бензинов или дизелов двигател с обем над 1,9 литра.

Междувременно митницата във Владивосток отчита спад в броя на регистрираните за внос автомобили след 9 август. Според агенцията спадът на седмична база достига 57%, или 3036 коли.

„Митницата на Владивосток регистрира автомобили на физически лица за лично ползване: от 2 август до 8 август – 7154 броя, от 9 август до 15 август – 4118 броя“, съобщава пресслужбата на митницата пред ТАСС.

Според Хиронори Фушита, доцент в Университета за международни изследвания в Кобе и служител в Японския институт за международни отношения, новите ограничения, наложени от Токио върху износа на автомобили за Русия, могат да намалят доставките на японски употребявани автомобили за Русия почти наполовина.

„Според груби оценки, базирани на статистика от Министерството на финансите на Япония, само около 110 хил. употребявани автомобили, които са потенциално експортно ориентирани към Руската федерация, няма да попаднат под новите санкционни ограничения. Те могат да генерират приходи от 112,6 млрд. йени (около 793 млн. долара)“, изтъква Фушита.

Според него 204 хил. употребявани коли са били доставени в Русия през 2022 г., като представляват 19% от общия японски износ на такива превозни средства. В стойностно изражение това генерира 250 млрд. йени (около 1,8 млрд. долара), или около 26% от общите приходи от целия износ на употребявани автомобили в Япония.

С други думи, в резултат на новите санкции доставките на употребявани автомобили за Русия ще намалеят приблизително наполовина както в количествено, така и в стойностно изражение.

Според Фушита Русия е била най-големият външен пазар за японски употребявани автомобили, като настоящите мерки неминуемо ще окажат сериозно влияние върху този бизнес. „Употребяваните автомобили, които вече не могат да се изнасят в Русия, ще наводнят частично японския пазар“, предупреждава експертът. „Може да се предположи, че това ще доведе до спад на цените и намаляване на приходите на търговците на употребявани автомобили. Във всеки случай новите ограничения неизбежно ще нанесат големи щети на икономиката на префектура Тояма, която е силно обвързана с бизнеса с доставката на употребявани автомобили за Русия“, добавя Фушита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още