IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari GTO от 1962 г. бе продадено на търг за рекордните 51,7 млн. долара

Това е най-скъпият автомобил Ferrari, продаван някога на аукцион, както и най-скъпата класическа кола, продавана публично тази година

11:41 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeremy Cliff ©2023 Courtesy of RM Sotheby's
Снимка: Jeremy Cliff ©2023 Courtesy of RM Sotheby's

Автомобил Ferrari 330 LM/250 GTO на прочутия производител на каросерии Scaglietti бе продаден на търг за рекордната сума от 51,7 млн. долара. Продажбата бе организирана от RM Sotheby’s и се проведе на 13 ноември в Ню Йорк, съобщава Bloomberg. Това е най-скъпият автомобил Ferrari, продаван някога на аукцион, както и най-скъпата класическа кола, продавана публично където и да е било по света тази година.

Преди продажбата класиката е била собственост на Джим Джегър, колекционер от Охайо и съосновател на компанията производител на радарите Escort, в продължение на близо четири десетилетия. Говорител на RM Sotheby’s не е разкрил самоличността на новия собственик.

Финалната цена на търга е била 47 млн. долара, като премия от купувача от 10% закръгля сумата на крайните 51,7 млн. долара. И въпреки рекорда тази стойност се оказа под очакваната. В дните преди продажбата от RM Sotheby’s посочиха, че стойността е 60 млн. долара.

„Мястото (на автомобила) в историята е неоспоримо“, коментира Оливър Баркър, председател на Sotheby's Europe, в началото на наддаването.

Колата е била продадена за по-малко от 20 минути, като началната цена е 34 млн. долара. Въпреки че наддаването е било основно между участници по телефона, печелившата оферта е била от човек в залата.

Автомобилът с двигател V-12 се пребори за титлата най-скъпо продадена кола тази година. Предишният рекорд бе отново на Ferrari, но за модела от 1967 г. 412P Berlinetta, продаден за 30,2 млн. долара през август. Годината бе изключително силна за Ferrari – фактически синият чип на автомобилния свят: 12 от 15-те най-скъпи коли, продадени на аукциони тази година, са с емблемата на черното конче, показват данни на сайта за продажба на колекционерски автомобили Classic.com.

„Тази част от пазара не се е променила ни най-малко“, коментира Хуан Диего Кайе, основател и главен изпълнителен директор на Classic.com.  

С емблематичния червен цвят и номер 7 автомобилът е специален, защото е единственият Ferrari GTO модел оригинално оборудван с 4-литров двигател и единственият заводски GTO Tipo 1962 състезавал се за Scuderia Ferrari.

Автомобилът обаче все още остава доста далеч от най-скъпата кола, продавана някога на търг – Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe от 1955 г., която събра 142 млн. долара през 2022 г.

Преди това най-скъпо продаденият автомобил на Ferrari някога бе 250 GTO от 1962 г. за 48,4 млн. долара отново в аукцион на RM Sotheby’s през 2018 г.

И въпреки рекордите пазарът на колекционерски автомобили изглежда се поохлажда. Към 3 ноември общата сума на продадените класически коли за годината намалява с 23,4% на годишна основа до 245,9 млн. долара от 321,4 млн. долара през 2022 г., според данни на Classic.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още