IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault се стреми към 10 млрд. евро приходи от Ampere до 2025 г.

Подготвяният за листване електромобилен бизнес на французите ще представи модела Legend, който ще се предлага на цена под 20 хил. евро

15:30 | 15.11.23 г.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA се стреми към 10 млрд. евро приходи до 2025 г. от своето подразделение за електрически превозни средства и софтуер Ampere, чиито акции френският автомобилен производител иска да листне на борсата през април или май следващата година, съобщава Bloomberg.

Ampere ще представи Legend, произведен в Европа електромобил, който ще се продава за по-малко от 20 хил. евро, става ясно от прессъобщение на компанията. Renault организира ден на капиталовите пазари в сряда за Ampere, която започна да работи отделно от своята компания майка на 1 ноември.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео предлага Ampere като европейски отговор на ожесточената електромобилна конкуренция в лицето на американския концерн Tesla Inc. и китайските марки. 56-годишният италианец се е насочил към амбициозна оценка от 8 до 10 млрд. евро при първичното публично предлагане (IPO) на Ampere въпреки неблагоприятния пазар.

В интервю за Bloomberg от миналата седмица Де Мео каза, че няма намерение да реализира IPO-то на Ampere с отстъпка и че листването ще бъде „само една част“ от по-дългосрочен проект. Наскоро Renault разхлаби връзките си с Nissan Motor Co. и може да продаде дела от 28,4% в своя дългогодишен партньор, който наскоро прехвърли в отделен тръст, чрез който ще финансира своите амбиции относно Ampere.

Renault повтори в сряда, че се стреми към IPO през първата половина на следващата година. Nissan и Mitsubishi Motors Corp. ще инвестират общо 800 млн. евро в Ampere, а Qualcomm Inc. също обмисля подобни действия.

Renault може да обмисли алтернативни възможности за финансиране на Ampere, ако IPO-то не се осъществи, но листването остава основният план засега, каза главният финансов директор Тиери Пиетон.

Отделно, Renault се стреми да разшири пазарното присъствие на една от основните си марки – Alpine, която има потенциал за растеж в сегмента на спортните автомобили. Главният изпълнителен директор на марката Филип Криф заяви, че компанията ще започне да търси нови инвеститори за тази цел. Един от вариантите е китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., която вече се договори с Renault за съвместна разработка на двигатели с вътрешно горене.

Всяка китайска инвестиция в Alpine, най-известна със своето спортно купе A110, ще бъде внимателно наблюдавана от френското правителство, което притежава 15% от Renault. Милиардерът, собственик на Geely, Ли Шуфу, има амбиции да разшири присъствието на китайския концерн в глобален план. Geely наскоро представи своята нова премиум марка Zeekr в Европа, където се продават още коли на Polestar и Lynk & Co.

Френският бранд все още води преговори с AutoNation Inc. за стартиране на продажби в САЩ през 2027 или 2028 г. Тези дискусии „ще отнемат малко време, но напредват“, споделя Криф, бивш инженерен директор във Ferrari NV, който пое управлението на Alpine през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още