IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW очаква премиум моделите да стимулират продажбите на електромобили през 2024 г.

Групата прогнозира марж от 8% до 10% за тази година и лек ръст на доставките на своите марки

13:44 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BMW AG обяви, че неговите електрически превозни средства от най-висок клас ще стимулират растежа през тази година, докато колебливото глобално търсене на електромобили натежава върху автомобилната индустрия.

Германският производител на луксозни автомобили очаква марж от 8% до 10% за своя автомобилен сегмент през тази година - в съответствие с дългосрочната му цел - като доставките на неговите автомобили BMW, Mini и Rolls Royce леко да се увеличат, съобщава Bloomberg.

BMW изпреварва конкурентите си в премиум сегмента в процеса на електрификация, тъй като модели като седана i4 стимулират продажбите на електромобили, които сега съставляват приблизително 15% от общите доставки на групата. Компанията има за цел да увеличи още повече този дял през годината с половин милион продажби на електромобили, залагайки на 15 напълно електрически модела в своите марки.

Междувременно конкурентът Mercedes-Benz очаква продажбите на електромобили и плъгин хибриди да останат на нивата от миналата година, а Audi посочи, че забавя пускането на нови електрически модели, за да избегне претоварване на своите фабрики.

Подобно на други производители на автомобили обаче, BMW е изправен пред ожесточена конкуренция на своя ключов пазар Китай, където бавната икономика и ценовата война, започната от Tesla Inc., тежат върху индустрията. BMW прогнозира търсенето на употребявани автомобили да се нормализира тази година, а възвръщаемостта от препродажба на автомобили на лизинг да намалее, което ще притисне печалбите на групата.

BMW се представя по-добре от своите конкуренти в Германия при продажбите на електромобили. Графика: Bloomberg BMW се представя по-добре от своите конкуренти в Германия при продажбите на електромобили. Графика: Bloomberg

В края на следващата година BMW ще премине към нова архитектура, върху която ще изгражда бъдещите си модели – известна като  Neue Klasse – използвайки технология, която има за цел да намали наполовина разходите за батерии от настоящите нива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още