IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическият мотор STORM Wave мина и през София Тех Парк

Холандската разработка може да измине 380 км с едно зареждане

17:10 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Първият в света електрически туристически мотор – STORM Wave, беше представен в София Тех Парк, съобщи Министерството на икономиката. 

Иновацията е дело на екип студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия, и може да измине 380 км с едно-единствено зареждане с електричество.

За да демонстрира възможностите на мотора, екипът зад проекта пое на околосветстка обиколка в продължение на 80 дни, в рамките на които STORM ще измине 26 хил. км.

През 2015 г. в България са закупени 2166 хибрида, което представлява ръст от 44%. Броят на електромобилите пък е 633 и отбелязва увеличение от 27%, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

„Все още сме далеч от постижението на Холандия, където електромобилите имат дял от 5,6% от всички автомобили“, допълни Везиева.

„Вярваме, че електрическата мобилност е решение за постигане на чиста околна среда и възможност да променим лика на градове като Шанхай. И именно това ще покажем с обиколката за 80 дни“, заяви Йерун Блекер, координатор на околостветския тур на STORM Wave.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още