IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия се отказа от забраната на бензиновите и дизелови коли

Властите в страната са убедени, че хората сами ще предпочетат електрическите автомобили

15:50 | 18.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвегия коренно промени стратегията си за преминаване към електромобили. Вместо забрани, тя вече предвижда бонуси за всеки, който смени бензиновата или дизеловата си кола с екологично превозно средство, става ясно от материал на Automotive News.

Само преди няколко месеца бе обявен нов законопроект, който предвиждаше през 2025 година да бъде въведена пълна забрана на продажбата на автомобили с конвенционален двигател. Сега представител на министерството на транспорта на скандинавската държава официално обяви, че подобен закон няма да бъде въвеждан.

Вместо това ще се търсят различни начини, с които жителите на страната да бъдат убедени да се откажат от конвенционалните транспортни средства и да се насочат към екологичните коли.



„Правителството се готви да улесни разпространението на екологично чисти автомобили, но за това не е нужен закон. Колите с такива силови агрегати постепенно сами ще изместят сегашните бензинови и дизелови аналози, така че няма да се налагат каквито и да е забрани. Процесът е необратим и това рано или късно ще се случи”, заяви представител на министерството на транспорта, цитиран от Automotive News.

Към момента около ¼ от автомобилите в Норвегия са оборудвани с електрически силови агрегати, като в това число влизат и водородните коли. Собствениците на тези машини не плащат данъци при покупка, както и такса при регистрация. Освен това те имат право да паркират безплатно, да се придвижват в лентите на градския транспорт, както и да ползват напълно безплатни зарядни станции.

Кои са страните, които подготвят забрана за бензиновите и дизелови коли - вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
политическа класика .... изцепват се нещо, без да мислят само защото звучи хубаво ... така и с немските ядрени централи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
А кво стана ве, Мезетка хои ги убедиш в Норвегия за екологично чисти коле ве мое ли такиа раоти, нема само руснаци и араби да раниме тука.... :)) Такааам, а петрола колко и да де им се ще на някои ше стои минимализирано още поне една 30йска колко да въртът и да сучат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още