fallback

Протести срещу автомобилите обхванаха Франкфурт

Протестиращите пред сградата на изложението IAA настояват за незабавен край на двигателите с вътрешно горене и климатично неутрален транспорт до 2035 г.

11:22 | 15.09.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като хиляди хора се събраха в събота вечер на демонстрация срещу климатичните промени - през първия ден, в който Международното автомобилно изложение (IAA) в германския град Франкфурт бе отворено за посетители, днес протестите продължават, предаде DPA.

Няколкостотин протестиращи блокираха два входа на автомобилното изложение IAA във Франкфурт в неделя сутринта. И на двете места посетителите бяха лишени от достъп до панаира, заявиха от климатичния алианс „Пясък в двигателя“. Говорител на IAA потвърди за затрудненията. "Всичко е мирно. Потоците от посетители са отклонени към други входове", казва той.

Облечени в бели костюми протестиращите издигаха плакати с искания от рода на „Да лишим атомобилните компании от власт“ и „Пътят е натоварен - обрат в транспорта - сега“. Целта е „да се наруши хода на IAA с мирни протести“, казват от организацията. "Изпращаме ясен сигнал срещу разрушителната система за транспорт, която все още защитава най-голямото автоизложение в света". Според организаторите на проестите в събота броят на демонстрантите е 25 000 души, от които 18 000 са дошли на протестната проява с велосипеди. Властите затвориха части от магистралите А661 и А648, за да може да минат пристигащите с велосипеди демонстранти.

За протестите призова коалицията #aussteigen, към която се присъединиха групи за изменение на климата и околната среда. Те обвиняват автомобилната индустрия, че твърде късно е взели мерки в насока създаването на неутрални по отношение на климата технологии и че иска да избяга от отговорността си за замърсяването на въздуха. И че продължава да залага на вредните за околната среда SUV-ве. Протестите са насочени и към политиците. 

Германските екоактивисти се обединиха в призива си за отказ от двигателите с вътрешно горене и преход към неутрални по отношение на климата средства за придвижване като велосипедите и градския транспорт, отбелязва германската агенция.

По време на вчерашния си поход протестиращите поставиха и конкретни искания. С транспортния обрат следва да се намали изпускането на емисии на вреден за климата въглероден диоксид (CO2), както и да се забави глобалното затопляне. Ето и исканията в конкретика:

• незабавен край на двигателите с вътрешно горене

• отклонение от ползващите много гориво SUV автомобили

• преминаване към малки икономични електрически коли

• превръщането на градовете от удобни за автомобили в удобен за велосипедисти и пешеходци селища

• климатично неутрален транспорт до 2035 г.

Производителите на автомобили показват новите си модели на Международното автомобилно изложение, което бе открито в четвъртък от германския канцлер Ангела Меркел. При посещението си тя похвали автомобилната индустрия, че полага усилия за опазване на околната среда.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още