IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците се насочват към употребявани коли под натиска на санкциите за автоиндустрията

Разходите за нови автомобили са се свили с 52% през миналата година, а броят на продадените нови коли е намалял с 59%

16:55 | 17.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за нови автомобили в Русия са намалели наполовина през миналата година, тъй като автомобилната индустрия пострада сериозно от отлива на западни инвеститори на фона на санкциите срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна. Сривът при производството и инфлацията при суровините и компонентите допълнително помрачиха автомобилния пазар и тласнаха купувачите към употребяваните превозни средства, пише Ройтерс.

Докато анализаторите продължават да обсъждат цялостната ефективност на икономическите ограничения върху Русия, няма съмнение, че те са засегнали силно нейната автомобилна индустрия, която беше силно зависима от чуждестранните производители и вноса на части.

Разходите за нови автомобили са се свили с 52% до 1,5 трлн. рубли (20,4 млрд. долара) през миналата година, докато броят на продадените нови коли е намалял с 58,8%. Производството на автомобили също се понижава до най-ниското си ниво от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., тъй като западните автомобилни производители спряха производството и продадоха своите материални активи, включително заводите.

Общите разходи за нови и употребявани леки автомобили са спаднали с над 15% през 2022 г., тъй като инфлацията повиши цените и понижи стандарта на живот въпреки 14-процентния ръст на разходите за употребявани автомобили, показват данни на аналитичната агенция Autostat.

„Парите се вляха в пазара на употребявани автомобили, тъй като цените на употребяваните автомобили останаха стабилни, като в същото време структурата на пазара на нови автомобили се промени значително“, коментира главният изпълнителен директор на Autostat Сергей Удалов пред Ройтерс.

Руските автомобили Lada и китайските модели, предлагащи се на цени от 2 млн. рубли и нагоре, остават налични, докато премиум марките почти напълно липсват, изтъква Удалов.

Годишната инфлация от 11,9% за миналата година е допринесла за приблизително същия процентен спад в реалните разполагаеми доходи на руснаците, изчислява статистическата агенция Росстат.

Руснаците се насочват към пазара на употребявани коли на фона на слабото производство и покачващите се цени при новите автомобили. Източник: Ройтерс Руснаците се насочват към пазара на употребявани коли на фона на слабото производство и покачващите се цени при новите автомобили. Източник: Ройтерс

Антон, служител в голяма руска компания, който отказа да назове фамилното си име, е закупил употребявана кола Skoda през декември, предпочитайки западна марка пред местна или китайска алтернатива.

На цена от 2,5 млн. рубли въпросният автомобил Skoda е с около 1 млн. рубли по-скъп спрямо цената преди година, но е с приблизително толкова по-евтин от чисто нова версия.

Антон казва, че се е чувствал късметлия, че е купил употребявана кола на чужда марка с малък пробег, тъй като инвентарът е пред изчерпване.

"Новата кола вече е просто предимство за богатите хора, освен ако не е Lada или китайска кола", изтъква той.

Според Autostat средната цена на продадените през миналата година нови автомобили се е увеличила със 17% до 2,33 млн. рубли, а на употребяваните - с 32% до 890 хил. рубли.

Чешкият производител на автомобили Skoda Auto, подразделение на Volkswagen, заяви, че доставките за Русия са спаднали с 80% през 2022 г. Volkswagen затвори руските си фабрики и спря вноса, но все още не се е споразумял за продажба на активите си в страната.

Вносът на употребявани автомобили скочи миналата година, като лидер в това отношение е Япония. Островната страна ограничи износа на скъпи автомобили за Русия, но употребяваните автомобили, внесени от физически лица, не подлежат на ограничения.

Пазарните анализатори очакват продажбите на нови автомобили в Русия да нараснат до около 800 хил. броя през тази година от 687 370 през 2022 г., но все пак да останат далеч под регистрираните през 2021 г. над 1,6 млн. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
sando1
преди 1 година
Ще си карат ладите и москвичите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
наложете към статистиката и откраднатите от Украйна и може цифрта да не е толкова стряскаща :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още