IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети продаван автомобил в Русия вече е китайски

Оттеглянето на западните компании осигурява пространство за разширяване на производителите от Китай, които през ноември продават над 16 хил. автомобила

20:03 | 08.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските автомобилни марки представляват почти една трета от автомобилния пазар в Русия, след като западните компании напуснаха страна заради международните санкции, наложени във връзка с продължаващата война в Украйна, съобщава Ройтерс.

Новите продажби на леки и лекотоварни автомобили в Руския се свиват с близо 61% през ноември на годишна база, като високите цени на превозните средства допълнително спъват търсенето.

В същото време продажбите на китайските марки, включително на Haval, Chery и Geely, нарастват до 16 138 броя, почти двойно повече спрямо отчетените през януари 8235 броя. По този начин пазарният дял на базираните в Китай производители нарастват до 31,1% спрямо 9,6 на сто, става ясно от данни на Автостат.

Общите обеми на продажби в Русия през ноември достигат 46 403 превозни средства, съобщава Асоциацията на европейския бизнес (AEB), която прогнозира около 600 хил. регистрации за цялата 2022 г.

„Налице е малко производство на западни марки и малък внос, така че пазарът е разделен между руската и китайската автомобилна индустрия“, изтъква руският автомобилен анализатор Владимир Беспалов пред Ройтерс.

Руските автомобили покриват търсенето само за по-евтините модели, които се предлагат на цени от около 1,5 млн. рубли (близо 24 хил. долара), а китайските марки се опитват да запълнят дупката, оставена от западните концерни със средни цени на автомобилите от над 2,5 млн. рубли.

В някой момент дадена китайска кола може да бъде „маскирана“ като руска. Рестартирането на производството на автомобилите с марка „Москвич“ е пример за това, тъй като превозните средства ще използват компоненти, дизайн, инженеринг и платформа, предоставени от китайската JAC, според източници, запознати с темата.

От „Москвич“ посочват, че компанията работи с чуждестранен партньор, отказвайки да споменат име.

Дял на китайските автомобилни марки на руския автомобилен пазар за всеки месец от началото на 2022 г. Източник: Ройтерс Дял на китайските автомобилни марки на руския автомобилен пазар за всеки месец от началото на 2022 г. Източник: Ройтерс

Повечето западни производители прекратиха дейност, след като Русия нахлу в Украйна през февруари.

Автомобилите „Москвич“ се произвеждат в завод, придобит срещу една рубла от френския концерн Renault, докато Nissan, Mercedes и Ford  последваха примера на французите и също преустановиха своята дейност в страната.

Ако икономическата ситуация остане непроменена, китайските производители, включително „Москвич“, могат да увеличат своя пазарен дял в Русия до около 35% през следващата година, изтъква Беспалов, изчислявайки, че тогава пазарът ще се възстанови до 800 000 превозни средства.

В парично изражение делът на Китай може да надхвърли 40% от очакваните 1,5 трлн. рубли, които ще генерират продажбите на автомобили в Русия през 2023 г., добавя Беспалов.

Обемите на продажбите на китайските компании в Русия все пак бледнеят в сравнение с най-големия пазар в света, където през ноември те са около 35 пъти по-високи от тези в Русия.

За първите 10 месеца на годината Русия се нарежда на шесто място сред експортните дестинации за китайските автомобилни продукти, което включва превозни средства и части, показват данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
Какво да ги мислим руснаците. Не е лошо да се погледнем първо ние как сме:В БГ след 30 години демокрация, НАТО, ЕС..."През 2021 у нас са регистрирани общо 31 196 нови автомобила. ""А през рекордната 1980 година в България са продадени 88 210 нови частни леки автомобила респектиращ брой, който не е надминат и до днес!"При социализма се чакаше с години за нова кола, но е имало почти 3 пъти повече продажби в сравнение със сегашните времена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До коментиращите по-долу: то Россия хубаво, ама Украина - накъде? НЕ МОЖЕ да се допуска такова Нещастие в Европа в XXI век. Не съм си го и помислял дори, че е възможно да се случи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Имай предвид и следното: През 2012 година, преди да започнат простотиите на дребошляка, в Русия са били продадени почти 3 млн коли. През миналата година това число вече беше 1.6 млн...Тази година цифрата се очертава около 600-700 хил.... тъй ще е, не се става лесно велика империя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 еми... в русия новите коли са по нови от другите... те за това! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
В 140млн рассия се продават 600х нови коли на година , и то в година на рекордни постъпления от петрол и природен газ ... А'мче не е зле , би казал всеки редови копейкозависим похлупак ... В една Австралия , с 26млн население , дето също ровят земята и карат напред-назад въпреки че са от другата страна на Земята , се продават 1,1млн нови коли на година (без лади и масквичи) ... :))) ... Има ли база за сравнение ?! Некой антиваксър-газовик да се метне на баламатума ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още