IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия възобнови производството на „Москвич“ в бивш завод на Renault край Москва

С едва 600 превозни средства, планирани за производство тази година, рестартирането на марката едва ли ще промени мрачната перспектива за по-широката индустрия

13:45 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След две десетилетия пауза Русия възобнови в сряда производството на съветската автомобила марка „Москвич“ в завод близо до Москва, отстъпен от френския концерн Renault, съобщи руското министерство на промишлеността и търговията, цитирано от Ройтерс.

Renault продаде мажоритарния си дял в местната автомобилна компания „АвтоВАЗ“ през май на руската държава само за една рубла, но с шестгодишна опция да изкупи обратно активите. Концернът продаде завода си, сега преименуван на Московски автомобилен завод „Москвич“, за още една рубла.

С едва 600 превозни средства, планирани за производство тази година, рестартирането на марката едва ли ще промени мрачната перспектива за по-широката индустрия, чиито годишни продажби може да завършат годината под 1 млн. единици за първи път в съвременната история на Русия.

Крайната цел за производство на 100 хил. автомобила „Москвич“ годишно, някои от които ще бъдат електрически, е далеч под средния производствен капацитет в индустрията, който обикновено е между 200 000 и 300 000 превозни средства. За сравнение, Tesla произвежда 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай, който има годишен капацитет от над 1 млн. превозни средства.

„Първите автомобили „Москвич“ ще слязат от производствената линия през декември 2022 г.“, изтъква производителят на камиони „Камаз“, технологичен партньор на завода.

Възродената "Москвич" се завръща, използвайки  дизайна, инженеринга и производствената платформа на китайския производител на автомобили JAC.

Западните санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна затрудниха достъпа на чуждестранни компании до руския пазар, като много международни автопроизводители прекратиха дейност.

Компанията „Камаз“ и правителството в Москва са създали нови вериги на доставки, но не разкриват подробности по темата.

„Задачата в близко бъдеще е да се установят процеси за сглобяване на малки възли с участието на местни доставчици до края на 2023 г.“, изтъква министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

От неговото министерство посочват, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури работни места за още около 40 000 души.

Продажбите на „Москвич 3“, описван като градски кросоувър с бензинов двигател и автоматична или механична скоростна кутия, ще започнат през декември, добавят от министерството.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин призова правителството да наложи контрол върху цените на автомобилите, след като представител на индустрията заяви, че санкциите на Запада могат да свият годишните продажби под 1 млн. превозни средства. Продажбите на автомобили в страната намаляват с над 60% към момента тази година, като обемите може да се окажат по-малко от една четвърт от тези преди десетилетие, според Максим Соколов, ръководител на най-големия руски производител на автомобили „АвтоВАЗ“.

В основата на пазарния спад стои обаче пониженият стандарт на живот сред руснаците и по-високите цени, както и проблемите около осигуряването на произведени отвъд граница автомобилни части на фона на множеството санкции срещу Москва.

Разговаряйки с високопоставени служители, Путин призна, че ситуацията "не е лесна" и поиска от правителството да помисли за по-достъпни коли, което предполага, че цените се повишават несправедливо.

„Обръщам внимание на необходимостта от постоянен контрол върху ценообразуването, за да не може при тези затруднения, които всички усещаме, включително и логистиката, да не се злоупотребява и да не се повишават неоснователно цените на пътните превозни средства“, изтъква руският държавен глава.

Министърът на търговията Денис Мантуров заяви пред Путин, че работата на производствените линии на руските автомобилни компании се ускорява - включително при „АвтоВАЗ“, ГАЗ, „Камаз“ и УАЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още