fallback

Експерт: Вината за цялата каша в енергетиката е на ДКЕВР

Комисията е неспособна да регулира процесите в сектора, смята бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов

09:55 | 08.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Вината за цялата каша в енергетиката е на ДКЕВР, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов.

„Причините за сегашното състояние на енергийната система са две – навлизането на ВЕИ-тата по-бързо, отколкото е необходимо, и три решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличаването на цената на тока”, посочи Николов. 

„ДКЕВР е неспособна да регулира процесите в енергетика, те не могат да отговорят на нито един въпрос. По Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) трябва да плати на ЕРП-тата признатите от ДКЕВР 460 млн. лв. разходи. Комисията обаче не казва кой на кого трябва да плати. Вината е тяхна, а те се опитват да я прехвърлят върху НЕК и ЕРП-тата”, коментира той казуса между електроразпределителните дружества и НЕК.

„Ако цената на тока продължи да се определя административно, но без да има намаляване на разходите, то токът неминуемо ще поскъпне”, заключи той.

Относно АЕЦ „Козлодуй” Николов е категоричен, че приоритет на държавата трябва да бъде удължаването на живота на пети и шести блок. Ако производството на централата обаче продължи да бъде ограничавано, тя няма да може да осигури необходимите средства, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 07.09.22 г.
fallback