fallback

Белгия предприема мерки заради случая „Топ строй“

Проверките на инспекциите по труда ще зачестят и ще обхванат големите строителни обекти, изграждани с държавни средства

12:10 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Белгия предприема мерки, за да повиши отговорността на поръчителите на държавни строителни обекти, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Пояснява се, че целта е при нарушения отговорността да не бъде понасяна единствено от подизпълнителите, а и от онези, които са разпоредили изграждането на даден обект.

Повод за мерките е скандалът със строителната фирма „Топ строй“. Българското дружество бе осъдено от белгийски съд на 117 600 евро глоба и конфискация на 350 301 евро. Според прокуратурата работниците на фирмата, 196 български граждани, са били подложени на робски труд и експлоатация.

Затова местните медии коментират, че при открити нарушения доскоро цялата тежест е била поемана от подизпълнителя, в случая - „Топ строй“, които изграждаха най-модерния затвор в страната и новата централа на НАТО в Брюксел.

Предвижда се занапред проверките на инспекциите по труда да зачестят и да обхванат големите строителни обекти, изграждани с федерални средства. По този начин се очаква да бъдат защитени интересите на работниците и на държавата, като бъдат ограничени възможностите за полагането на извънреден нископлатен труд, често от чужденци, от който се спестяват данъци и с който се прилага т. нар. социален дъмпинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
fallback