fallback

Нов ваканционен комплекс ще изникне до Бяла

Инвестицията е на стойност над 100 млн. лева

19:20 | 19.03.14 г. 4

Нов ваканционен комплекс ще се строи в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. долара в проекта, съобщават от правителствената пресслужба.

Става въпрос за небезизвестния проект Black Sea Gardens, който предвиждаше мащабно застрояване в местността Карадере - една от малкото недокоснати от строителни дейности по Черноморието. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си.

Компанията през миналата година кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Наложи се тя да преработи и плановете си за застрояване заради заменките на горски имоти в района, след като и Европейската комисия започна разследване за държавна помощ. Заменените терени бяха изключени от плановете за застрояване, намалени са и параметрите на застрояване заради новите изисквания.

Проектът е одобрен за приоритетен по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, допълват от Министерския съвет. Инвеститорът ще получи в тази връзка индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствена работна група.

Предвижда се изграждането на три хотелски структури и зони за обществено  обслужване. Ще бъдат създадени 500 работни места в общината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
fallback