IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара Загора дава 5 млн. лв. за благоустрояване на два квартала

Предвижда се ремонт на близо 10 км улици и подобряване на градската среда в кварталите "Три чучура – север" и "Самара"

12:33 | 01.07.14 г.
Стара Загора дава 5 млн. лв. за благоустрояване на два квартала

Община Стара Загора ще започне реализацията на два проекта на обща стойност над 5 млн. лева през 2015 г. Предвижда се ремонт на близо 10 км улици и подобряване на градската среда в кварталите „Три чучура – север“ и „Самара“, съобщиха от пресцентъра на общината.

За да осигури финансирането на тези проекти, общината ще използва дългосрочен инвестиционен заем в размер на 3 млн. лв., поет като дълг по Закона за общинския дълг при максимален срок за ползване и издължаване 60 месеца. Предложението е направено снощи по време на обществено обсъждане от кмета Живко Тодоров.

Одобрените проекти са за реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на улици в двата квартала. Средствата са необходими за финансиране на изпълнението им, като кредитът е обезпечен от приходите на общината и ще бъде погасен със собствени средства при гратисен период от 4 до 8 месеца, поясни главният финансист на общината Цанка Ганева.

Проектите за двата квартала, освен пълна рехабилитация на уличната мрежа, предвиждат още нови бордюри и тротоарни настилки, нови паркоместа, рехабилитация на паркингите, монтаж на антипаркинг колчета, уширения и рехабилитация на спирките на градския транспорт. 

За кв. „Три чучура – север“ проектът включва изграждане на две детски площадки и благоустрояване на междублоково пространство, с единна концепция за уличен дизайн, тематично озеленяване, пейки и други елементи.

Със средства по ПУДОС ще бъде рехабилитирана ВиК мрежата в двата квартала, след което с осигурените средства от заема ще се пристъпи към реализацията на проектите.

Техническите проекти ще бъдат представени по квартали, за да могат живеещите да правят конкретни предложения, стана ясно още по време на публичното обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още