IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се нов собственик на Парк Мол Стара Загора

Проблемите на търговския център се задълбочиха с годините заради засилената конкуренция в града и свитото потребление

11:04 | 13.08.14 г. 1
Търси се нов собственик на Парк Мол Стара Загора

Покупателна способност и доходи – висока заетост, висока бедност

Област Стара Загора е втора по брутен вътрешен продукт на човек от населението в страната след столицата, сочат данни на Института за пазарна икономика (ИПИ). Областта е традиционно със силно производство, което нараства и по време на кризата, отчитат икономистите. Влиянието на кризата не е толкова силно и върху пазара на труда и поради това заетостта се запазва сравнително висока.

При инвестициите има някои тревожни тенденции през последните години - разходите за придобиване на дълготрайни материални активи намаляват чувствително, а преки чуждестранни инвестиции през последните години почти няма, посочва се в доклада на института за 2013 г.

Въпреки сравнително високите нива на заетост и по-високите доходи, данните за бедността са негативни - над 60% живеят в материални лишения, а нивата на неравенство са сред най-високите в страната, отчитат още икономистите.

Последните данни на Националния статистически институт за доходите по области в страната са от началото на 2010 г. Според тях общият доход средно на лице от домакинството през първото тримесечие се е увеличил до малко над 908 лева в област Стара Загора спрямо 866 лева година по-рано. Данните обаче със сигурност се изкривяват заради заетостта в близките Мини Марица Изток и ТЕЦ-ове (държавния и американските), където възнагражденията са по-високи, отколкото в частния и публичния сектор в региона.

Работа на загуба

От финансовия отчет на Парк Мол за 2013 г., който е публикуван в търговския регистър, се вижда, че приходите са се свили почти наполовина за една година до под 2,3 млн. лева. Приходите от наеми се свиват с почти 40 на сто за година до 1,4 млн. лева, а тези от такса услуги – с почти 30% до 776 хил. лева.

Разходите също намаляват (с почти 40 на сто на годишна база), но са над два пъти по-високи от приходите – 5,6 млн. лева.

Оперативната загуба през миналата година достига близо 3,7 млн. лева, а нетната – 5,89 млн. лева заради разходите за амортизация и за лихви, посочва се в отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Търсене на собственик.... Това не звучи изобщо добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още