IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И август не успя да съживи строителството у нас

Общата строителна продукция се свива както на месечна, така и на годишна база

13:31 | 08.10.14 г. 1
И август не успя да съживи строителството у нас

Общата строителна продукция в България през август е с 1,6% под равнището от предходния месец, сочат предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с август миналата година се наблюдава намаление от 0,3%.

Данните се влошават след отчетеното през юли по-слабо месечно понижение от 0,6% (данните са ревизирани - бел. ред.) и увеличение от 4,2 на сто на годишна база. През юни пък имаше минимално намаление за месеца от 0,1% и нарастване от 5,7% спрямо същия месец година по-рано.

От Камарата на строителите в България представиха през миналия месец песимистична прогноза за сектора – според тях развитието на строителната индустрия поне още две години ще продължава с бавни темпове и ще е далеч от предкризисните равнища.

Сградното строителство продължава да се свива през август, като понижението спрямо юли е с 1,5%, а гражданското (инженерното) строителство намалява с 1,6%.

На годишна база намалението на общата строителна продукция се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е със 7,7%, докато при гражданското строителство е регистрирано увeличение от 9,7%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
А какво стана с подема описан в платените статии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още