IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задлъжняването за дълъг период – основен страх на кредитополучателите

При теглене на ипотечен кредит потребителите се опасяват също от загуба на доходи, рязко покачване на лихвите и рязък спад в цената на закупения имот

12:33 | 15.10.14 г.
Задлъжняването за дълъг период – основен страх на кредитополучателите

Средният размер на кредитите за страната през септември отново нараства и достига и 35 352 евро, сочат данните на компанията. Съотношението между еврото и лева пак е в полза на родната валута, която заема дял от 88% от всички при 85% за август.

Средният размер в София през септември се повишава до близо 40 хил. евро. Тенденцията при останалите големи градове е по-умерена и няма съществени промени. Еврото остава най-популярно в столицата – 33% от кредитите са в тази валута, докато във Варна, Бургас и Пловдив над 90% от заемите са изтеглени в лева.

Покачва се възрастовата граница на най-активните кредитополучатели. Близо половината от тях през септември са на възраст между 36 и 45 години, а тези над 45-годишна възраст заемат дял от над 15% от всички.

За пореден месец кредитите между 10 хил. и 30 хил. евро остават най-желани и през септември те са над 55% от всички. Около една четвърт от ипотеките са на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро, а най-скъпите – тези над 90 хил. евро, заемат дял от 4,2%. Най-ниските по размер заеми – до 10 хил. евро, са 3,4% от всички през септември.

Само 0,4% от всички кредити са изтеглени за лично ползване. Останалите са за придобиването на жилище.

Най-предпочитаният срок остава този между 16 и 25 години – над 45% са избрали този период за погасяване. Вторият по популярност е този между 21 и 25 години, като най-дългият – над 30 години, е изборът на едва 1,4% от потребителите. До 10 години ипотеката си ще изплащат 2,7% от потребителите на ипотечни кредити през септември.

Финансиране на 60% до 70% от стойността на имота продължава да ползва най-голям дял от кредитополучателите – 26%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още