IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши вливането на "Галатея 2002" в "Софийски имоти"

Операцията се разглежда като вътрешно преструктуриране и не води до концентрация, реши антимонополният орган

10:39 | 04.11.14 г.
КЗК разреши вливането на "Галатея 2002" в "Софийски имоти"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши вливането на „Галатея 2002” ЕАД в „Софийски имоти” ЕАД. Проучване на Комисията установи, че преобразуването на двете дружества не представлява концентрация по смисъла Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

През септември антимонополният орган започна производство заради планираното обединение на двете дружества с едноличен собственик Столичната община.

Общинските съветници гласуваха през юли заради сериозни финансови загуби през последните години „Галатея 2002“ да стане част от „Софийски имоти“. Беше решено още вливането на „Галатея 2002“ да стане без увеличаване на капитала на приемащото дружество, а разходите по обединението да се поемат от „Софийски имоти“.

Цялото имущество на „Галатея 2002“ преминава към „Софийски имоти”, което става негов правоприемник, а вливащото се дружество се прекратява без ликвидация. 

КЗК е уведомена, че целта на преобразуването е да се постигне по-добър финансов резултат от обединяването дейността на двете дружества, които имат сходна дейност.

„Софийски имоти” управлява недвижими имоти и извършва инвестиционни проучвания, както и експертизи на инвестиционни проекти. „Галатея 2002” също стопанисва множество имоти, включително училищни лагери и хотели по Черноморието и в страната. С годините част активите на дружеството са приватизирани.

Двете дружества се управляват от общината като общинският съвет избира членовете на съветите на директорите на двете дружества. По същия начин се определят  бюджетите им.

КЗК по принцип е приела, че когато се преобразуват дружества, собственост на една и съща община, която упражнява едноличен контрол върху тях, операцията се разглежда като вътрешно преструктуриране и не води до осъществяване на концентрация. Затова антимонополният орган се произнася, че вливането не представлява концентрация по смисъла на ЗЗК.

КЗК се произнесе и по намерението „Озеленяване” ЕАД, София да се влее в „Пазари Юг” ЕАД. Тъй като двете преобразуващи се дружества са под самостоятелния контрол на Столична община, антимонопилният орган счита, че това също не е концентрация по смисъла на ЗЗК.

И двете решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още