fallback

Държавната програма ще стигне за саниране само на около 200 блока

0,3% от панелните жилища ще могат да бъдат обновени с парите, сочат от Асоциацията за изолации в строителството

20:59 | 23.12.14 г. 21

В понеделник правителството обяви началото на амбициозна програма за саниране на панелните жилища. По нея в Бюджет 2015 са предвидени 1 млрд. лева под формата на държавна гаранция за създаването на Фонд за саниране на многофамилни сгради.

„Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата”, коментира след заседанието на Министерския съвет вчера и регионалният министър Лиляна Павлова.

Днес обаче от Асоциацията за изолации в строителството коментират, че средствата ще стигнат за саниране на максимум 200 блока или 1 500 апартамента, ако се вземат предвид средностатистическите данни за панелно жилище от 60-70 кв. метра, пише bTV. Това представлява около 0,3% от панелните жилища у нас, допълват експертите.

В страната обаче има над 70 хил. сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има над 1,1 млн. апартамента. Някои от тях са строени преди повече от 20 години.

Успоредно с това има и голямо забавяне по програмата за саниране на жилища, която се извършва с европейски средства. Има пари за модернизацията на 180 сгради, но саниране ще се извърши за максимум 120 от тях. Това означава, че част от европейското финансиране по програмата ще бъде загубено, признават от регионалното министерство.

Част от проблемите идват и от разногласия между собствениците, защото за разглеждане на документите е необходимо да бъде внесена сумата от 500 лева. Задължителното собствено финансиране в първия саниран по тази програма блок е било около 2 хил. лева на апартамент, съобщава още bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
fallback