IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за енергийна ефективност ще поема част от разходите по санирането

Над 540 млн. лева ще бъдат дадени за обновяване на многофамилните сгради в страната, като част от средствата се очаква да дойдат от новата ОП "Региони в растеж"

21:36 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондът за енергийна ефективност ще поема част от разходите по санирането

Бъдещият фонд за енергийна ефективност изцяло ще поема разходите, по санирането на многофамилните жилищни сгради, които хората трябва да направят. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова по време на форума "Европейска визия за българските градове" в рамките на годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Бъдещият фонд е в процес на разработване и ще предоставя средствата на общините по програмата за енергийна ефективност, обясни Павлова, цитирана от БТА. Министърът добави, че всяка община ще отговаря за изпълнението на проектите на своя територия.

В същото време държавата ще осигури 200 млн.лв. за прилагането на мерки за енергийна ефективност на най-големите многофамилни жилищни сгради в страната. Отделно по оперативната програма "Региони в растеж" се планира 342 млн. лв. да бъдат отпуснати за саниране на по-малките сгради, обясни Павлова пред сдружението на общините.

За да бъде безплатно санирането за хората, те трябва единствено да направят събрание на етажната собственост. На него трябва да се реши, че етажната собственост е съгласна общината, а не държавата, да подобри сградата, обясни Павлова.

От общините министър Павлова изисква да проведат търговете за избор на изпълнители, в които да участват максимален брой фирми, което ще бъде в подкрепа на икономиката на града. Тя очаква в най-кратки срокове общините да предоставят на министерството списъци с броя на многофамилните жилищни сгради на тяхна територия, за да е ясно какви средства ще са необходими. Павлова изрази увереност, че екипът ѝ ще направи всичко възможно прилагането на мерките за енергийна ефективност да започне още през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още