IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще търси пари за създаване на Фонд за енергийна ефективност

Възможно е България да иска финансиране за структурата от плана за инвестиции на Жан Клод Юнкер

18:23 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инвестициите и създаването на работни места са в основата на предложения план на Жан-Клод Юнкер, а в строителството и санирането има нужда от много работници. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Инвестициите и създаването на работни места са в основата на предложения план на Жан-Клод Юнкер, а в строителството и санирането има нужда от много работници. Снимка: архив Ройтерс

Правителството смята да създаде специален Фонд за енергийна ефективност, който да е самостоятелно функционираща структура. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на форум, организиран от Камарата на строителите в България. Фондът ще работи с привлечен ресурс, за да не влияе на бюджетния дефицит на страната ни, обясни Павлова. 

Самата структура ще бъде подкрепена от държавата, но това ще е инвестиционен фонд, поясни министърът. Според нея има възможност средства за фонда да бъдат получени от плана на Жан-Клод Юнкер за подпомагане на европейската икономика. Планът вече бе представен пред Европейския парламент и предвижда да бъдат вложени над 300 млрд. евро в създаване на работни места и инвестиции в ЕС. Основната част от тези средства ще бъде привлечен капитал от частни компании. Инвестициите в този план пък няма да се отчитат при изчисляването на държавния дълг.

Все още не е уточнено дали за българския фонд ще се търсят средства именно от плана „Юнкер“ или от други финансови институции. Това ще бъде разработено през декември, обясни още Павлова.

Министърът припомни, че и в момента работи Националната програма за енергийно обновяване на българските градове, която ще стартира в началото на 2015 година. Тя ще позволи българските градове да обновят своя облик, а гражданите да санират домовете си, от което ще пестят значителни средства за отопление.

За тази цел ще бъде създаден държавен гаранционен фонд с 200 млн. лв. Към него ще бъдат насочени и още 350 млн. лв. европейски средства, предназначени за саниране. Програмата ще е насочена изцяло към малките и средни фирми в регионите, като възможност за работа и работни места. На първо време ще се санират напълно старите панелни блокове.

Заедно с тях ще завърши и санирането на 120 сгради в страната с евросредства по сегашната оперативна програма „Регионално развитие“. По тази програма също има забавяне от една година заради липсата на избран изпълнител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още