fallback

Отпада преценката за необходимостта от ОВОС за урбанизирани територии

Процедурата няма да се прилага при изменения или разширения на действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения

13:16 | 04.03.15 г.

Няма да се провежда процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, приети на днешното заседание на Министерския съвет, съобщава правителствената информационна служба.

"Направеното изменение ще облекчи малкия и среден бизнес от административни и финансови тежести", се посочва в съобщението.

Припомняме, че строителният бранш водеше разговори с правителството на Пламен Орешарски за отпадане на съгласувателните процедури с Министерството на околната среда за строителство на сгради от четвърта, пета и шеста категория върху урбанизирани територии и изискването за екологична оценка, включително и на преустройства.

Подготвяха се и промени в Закона за устройството на територията в тази посока, които така и не бяха приети.

С новите промени инвестиционните предложения за урбанизирано развитие се отделят от съществуващото определение за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Планира се също така да се разработи и внедри електронна информационна система с база-данни на предприятията с нисък и висок рисков потенциал, както и да се съвместяват и коордират процедурите за контрол на големи аварии с процедурите по ОВОС и с процедурите по издаване и преразглеждане на комплексни разрешителни.

Предвижда се и оптимизиране на административната процедура чрез замяна на съществуващия разрешителен режим към министъра на околната среда и водите за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на съществуващи предприятия/съоръжения с висок рисков потенциал.

Предвижда се процедура по одобряване на доклади за безопасност и техни актуализации в Изпълнителната агенция по околна среда.

Ще се адаптират и критериите за класификация на предприятия/съоръжения с нисък и висок рисков потенциал, както и по-широк достъп до документация и участие на обществеността при вземане на решения във връзка с разполагането и експлоатацията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
fallback