IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада преценката за необходимостта от ОВОС за урбанизирани територии

Процедурата няма да се прилага при изменения или разширения на действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения

13:16 | 04.03.15 г.
Отпада преценката за необходимостта от ОВОС за урбанизирани територии

Няма да се провежда процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, приети на днешното заседание на Министерския съвет, съобщава правителствената информационна служба.

"Направеното изменение ще облекчи малкия и среден бизнес от административни и финансови тежести", се посочва в съобщението.

Припомняме, че строителният бранш водеше разговори с правителството на Пламен Орешарски за отпадане на съгласувателните процедури с Министерството на околната среда за строителство на сгради от четвърта, пета и шеста категория върху урбанизирани територии и изискването за екологична оценка, включително и на преустройства.

Подготвяха се и промени в Закона за устройството на територията в тази посока, които така и не бяха приети.

С новите промени инвестиционните предложения за урбанизирано развитие се отделят от съществуващото определение за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Планира се също така да се разработи и внедри електронна информационна система с база-данни на предприятията с нисък и висок рисков потенциал, както и да се съвместяват и коордират процедурите за контрол на големи аварии с процедурите по ОВОС и с процедурите по издаване и преразглеждане на комплексни разрешителни.

Предвижда се и оптимизиране на административната процедура чрез замяна на съществуващия разрешителен режим към министъра на околната среда и водите за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на съществуващи предприятия/съоръжения с висок рисков потенциал.

Предвижда се процедура по одобряване на доклади за безопасност и техни актуализации в Изпълнителната агенция по околна среда.

Ще се адаптират и критериите за класификация на предприятия/съоръжения с нисък и висок рисков потенциал, както и по-широк достъп до документация и участие на обществеността при вземане на решения във връзка с разполагането и експлоатацията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още