fallback

Намаляват руските имотни инвестиции по морето

70% по-малко сделки с ваканционни имоти през 2014 г. отчитат брокери

10:09 | 06.03.15 г. 4

Забелязва се спад в броя на руските инвеститори, които купуват имоти край морето. Това установи проучване на Националното сдружение за недвижими имоти.

От началото на миналата година пък част от обикновените руснаци, които притежават ваканционни имоти по Черноморието, са ги обявили за продажба, коментират варненски брокери пред в. „Черно море“.

70% по-малко сключени сделки с ваканционни имоти са осъществени през 2014 година. Отливът при градските имоти е с цели 50%, съобщават експертите.

Има няколко основни причини, които обуславят отлива на руските инвеститори. От една страна, това е кризата в Украйна, която освен удар върху туризма, нанесе поражения и на бизнеса с недвижимости, твърдят експерти.

Другият негативен фактор е сривът в цените на петрола от началото на 2015 година. Той се отрази изключително пагубно на Русия. Обезценената руска рубла също е спряла част от инвеститорите.

Всичко това рязко ограничи инвестициите на руснаците и ги лиши от необходимия финансов ресурс. Хората се притесняват за спестяванията си, категорични са брокери и икономисти.

Досега руснаците са купували имоти в България заради спокойната обстановка, липсата на езикова бариера, ниските цени, добрия климат. След отлива на английските, а сега и на руските инвеститори, очевидно е дошъл редът на българските да се появят на пазара на обикновените и на луксозните имоти, категорични са брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
fallback