IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Руснаците намират добър живот в България

Около 400 хил. руснаци притежават имоти у нас и все по-голям брой остават в страната целогодишно

18:29 | 02.12.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
FT: Руснаците намират добър живот в България

България се е превърнала в популярна дестинация за покупката на втори дом за руснаците от средната класа, пише Financial Times.

“Това е място, където руснаците се чувстват добре дошли“, споделя Елена Ахмеданова, студент по журналистика в Московския университет, която се подготвя за изпити в жилище на родителите си в близост до Несебър. “Езиците си приличат и културата е сходна.”

Около 400 хил. руснаци притежават имоти в България и все по-голям брой остават в страната целогодишно благодарение на лесния достъп до дългосрочни разрешителни за пребиваване, обяснява Михаил Чобанов, главен изпълнителен директор на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

“Руските строителни компании, туристически агенции и супермаркети са си създали пазарни ниши тук“, казва Чобанов. “Някои хора дори управляват бизнеса си в Москва от България... Пътуват със самолет през няколко седмици.”

Допълнително предимство от българското жителство е по-лесното пътуване в рамките на Европейския съюз, отбелязва изданието.

Леонид Козлов, фитнес инструктор, се е преместил преди две години от Москва в Поморие, където стабилният прилив от руски купувачи на крайморски апартаменти е увеличил населението на града с 50%.

“Имаме по-спокоен живот“, споделя Козлов, докато пие чай в кафене, пълно с рускоговорящи клиенти. “Имам целогодишна работа, жена ми работи през туристическия сезон, а дъщеря ни посещава рускоезично училище тук. Планираме да останем за постоянно и да създадем собствен бизнес за управление на ваканционни имоти.”

Сергей Губов, икономист в държавна компания в руския Далечен изток, се е установил в София със семейството си след пенсионирането си преди четири години, така че синът му да може да учи в софийски университет.

“Дойдохме основно заради големия ми син – той иска да стане неврохирург и да работи в САЩ или Франция. Задължителна първа стъпка за това е да получи диплома от университет от ЕС“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
varna333
преди 9 години
Отново сатия с остаряла статистистика. Руснаците харесват климатът в България и ниските цени много от тях се заселиха в морските ни курорти Влас Несебър Равда Сл.бряг Поморие но така и ненамериха начин с какво да се препитават тоест какво да работят. Десислава Попова вно икога не се занимавала с бизнес затова пише глупости че управлявали бизнеса си по телефона от България ако беше така всичките руски олигарси щяха да оравляват бизнеса си от яхтите си в пристанишето на Марина Диневи в Св Влас.Истината е че след кризата с украйна и санкциите който България и ЕС налагат на Русия собствениците на имоти у нас масово изложиха имотите си на продажба! В момента в Сл,бряг Влас Несебър Поморие Ахелой Обзор има над един милион апартаменти който се продават. Руснаците масово продават и се преселват в Гърция Испания Хърватия, България се оказа един голям надут балон който вече експлодира. Сега ще чакаме евопеиските *** да дойдат и инвестират в нашето черноморие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
stasi666
преди 9 години
Ами Путин ако реши да ги спасява оставаме без море.Трябва да не се продава на руснаци,че станаха много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Докато не ни натрапват руски простотии - добре дошли... в Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
нали има рускини бе дашни и свестни како сте се разревали са *** няма свършат има ги 150 млн. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
И то хубаво е, че не идват пияници. Ми идват свестни и работливи руснаци. :)За съжаление и при нас така - напускат ни свестни и работливи. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Скоро руснаците в България могат да станат повече от руснаците в Крим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още