IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК и Агенцията по кадастър проверяват строежа на къмпинг "Юг"

МОСВ може да спре принудително строежа, ако се потвърди, че не са спазени всички процедури по законите за опазване на околната среда и за биоразнообразието

17:40 | 14.04.15 г.
ДНСК и Агенцията по кадастър проверяват строежа на къмпинг "Юг"

Регионалните екипи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) проверяват и заснемат извършваните строителни работи на територията на къмпинг „Юг“ в община Царево. Това съобщи на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според Павлова имотът, в който е започнало строителството, от 2004 г. е с променен статут и е обявен за урбанизирана територия, за която има одобрен подробен устройствен план. През декември 2012 г. е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Царево за вилно селище от пета категория.

Министърът припомни, че на 17 януари 2013 г. РДНСК отменя издаденото разрешение като незаконосъобразно с мотив, че за попадащите в селището обекти няма предвидено присъединяване към техническата инфраструктура и решението по ОВОС за територията е изтекло. През декември същата година Административният съд в Бургас отменя решението на ДНСК с мотива, че тя не е компетентният орган, каза още тя.

Лиляна Павлова посочи, че според заснеманията двете бетонни плочи са излети на територията на частния имот и не попадат на морския плаж. Експертите на ДНСК обаче са констатирали несъответствия в документите от гледна точка на строителния контрол. Строежът може да бъде спрян по преценка на общината, тъй като тя е отговорна за контрола на обекти от пета категория.

Първите заключения досега са, че не са спазени всички необходими процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Ако това се потвърди, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на строежа до положителното приключване на необходимите процедури, допълни заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.

Според него издаденото през 2004 г. решение по ОВОС за територията на частния имот е изтекло към момента на издаването на разрешението за строеж. Инвестиционното намерение на извършващата строежа фирма е неприложимо, тъй като решението по ОВОС не касае строителство в урбанизирана територия. Тя не е направила и оценка за съвместимост в съответствие с разпоредбите на Закона за защитените територии.

Съгласно специализираните карти строежът обаче не е извършен върху дюни, подчерта заместник-министърът.

Екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще направят ново заснемане, за да установят има ли навлизане на територията на плажа от страна на инвеститора, увери Павлова. Ще бъдат предприети действия за намаляване на площта на частните имоти, собственост на „Ибердрола“, „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“, които граничат с плаж „Корал“, заради навявания на пясъка в тях, допълни тя.

За първи път ще бъде проведена процедура за предоставяне на къмпинг „Корал“ на концесия като еко плаж, съобщи министърът. Това е територия, към която искаме да има специално отношение и затова ще има специфични изисквания към концесионера да разполага преместваеми постройки само от дърво или екологични материали, а свободната от чадъри и шезлонги зона да бъде по-голяма, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още