IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: Общините не харчат по предназначение парите от концесиите

Според регионалния министър са необходими законови промени за целесъобразни инвестиции в туристическа инфраструктура

17:33 | 07.05.15 г.
Лиляна Павлова: Общините не харчат по предназначение парите от концесиите

Необходими са законови промени, с които общините да бъдат принудени да изразходват постъпленията от концесиите и от експлоатацията на публичната инфраструктура в курортите за довеждащата туристическа инфраструктура. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика.

Павлова посочи, че е правена проверка как се изразходват тези постъпления, но резултатите са негативни и показват, че парите не се харчат целесъобразно.

По думите на Павлова мерките, с които общините да бъдат принудени да финансират довеждащата инфраструктура с тези постъпления, трябва да дойдат от новото Министерство на туризма.

Павлова посочи, че има проблем и с премахването на незаконните преместваеми обекти в курортите. По думите й само в Слънчев бряг незаконните сергии са над 550, а проблемът идва от главните архитекти, които отказват да изпълняват задълженията си по премахването.

В тази връзка се предлага отговорността на кметовете на общините и на главните архитекти по отношение на преместваемите обекти в курортите да се запази, но на регионалното министерство да се възложи да ги контролира и да налага санкции, обясни регионалният министър.

Пред депутатите Лиляна Павлова отчете още, че към момента са регистрирани около 2 хил. сдружения на собствениците във връзка с националната програма за саниране на блоковете, строени по индустриален способ. Договори с общините са сключили 900 сдружения. От тях 841 са подадени в Банката за развитие, а с 644 че са сключени и договори за финансиране. За много сгради вече текат и процедури за избор на изпълнител за обследванията и строителните дейности. Най-бърза в това отношение е община Благоевград, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още