fallback

Държавата ще конфискува имущество при 120 000 лв. разлика между доходи и имоти

Разкриване на застрахователната и статистическата тайна предлагат депутати от ГЕРБ

14:18 | 01.06.15 г. 6

Държавата ще конфискува незаконно придобито имущество при 120 000 лв. разлика между доказаните доходи на едно лице и притежаваното от него имущество. Това предвижда проект за изменение на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, внесен в парламента от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и още четирима негови колеги от ГЕРБ. В сега действащия закон за "значително несъответствие" между имущество и доход се приема разликата от 250 000 лв.

Депутатите отчитат, че сега Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) среща проблеми при прилагането на закона. За самата Комисия се предвижда членовете й да имат право на не повече от два последователни мандата.

По сегашния нормативен акт Комисията започва проверка след уведомление от прокуратурата или когато срещу лицето има влязъл в сила акт за административно нарушение, което предполага облага над 150 000 лв. Сега депутатите предлагат този праг да бъде намален на 50 000 лв. Целта е да бъде разширен обхватът на лицата, които подлежат на проверка.

В проекта се предлага при проверки на Комисията да пада застрахователната и статистическата тайна. Записано е, че Комисията и директорите на териториалните й дирекции могат да отправят писмено искане до застрахователите за разкриване на застрахователната тайна за проверяваните, а НСИ ще трябва да предоставя информация за годишните финансови отчети на юридическите лица.

В мотивите към проекта се казва, че сега органите на комисията срещат трудности при разкриване на застрахователната и статистическата тайна, а предоставянето на информация от застрахователните институции улесни анализа на проверяваните и на свързаните с тях лица.

Депутатите въвеждат праг, според който държавата ще отнема незаконно придобито имущество, чиято стойност е не по-малко от 10 000 лв. Тук целта е да отпадне вероятността производство по отнемане да реализира разходи по-високи от стойността на имуществото, което реално ще бъде отнето.

До доказване на противното ще се приема, че имуществото, за което не са установени законови доходи, е незаконно придобито, пише в проекта. Народните представители се аргументират, че обратната тежест на доказване е действала в отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и е имала успешно приложение в практиката.

Те се позовават и на изследване, проведено в страните-членки на Европейския съюз, за прилагането на института на конфискацията. В изследването е установено, че успешно в Австрия, Франция, Италия, Холандия, Швейцария, Дания, Ирландия и Великобритания се прилага обратната тежест на доказване като един от ефективните способи за борба с организираната престъпност и корупцията.

С проекта се предлага още най-малко 20 на сто от стойността на отнетото имущество да се използва за социални цели от страна на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
fallback