fallback

Призовават да се спре конкурсът за устройствена концепция на Борисовата градина

Хората искат широко обществено обсъждане на предложенията

20:12 | 24.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Граждани настояват конкурсът за устройствена концепция и подробен устройствен план на Борисовата градина да бъде спрян и да се организира обществено обсъждане за визията на парка.

Това се посочва в отворено писмо на група граждани, изпратено до столичния кмет Йорданка Фандъкова, омбудсмана Константин Пенчев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на Столичния общински съвет елен Герджиков и представителството на Европейската комисия в България.

В писмото се посочва, че проектът за устройствена концепция, който бъде одобрен от журито, трябва да получи одобрението на гражданите на София след местен референдум.

Според хората подобни мащабни градоустройствени инициативи са от широко обществено значение и би трябвало да са отговорност на общинския съвет, а не на Направление „Архитектура и градоустройство“ на общината, което отговаря за конкурса.

Конкурсът трябва да приключи на 10 юли, когато ще бъде избран победителят. След това трябва да тръгне и процедурата за подробен устройствен план.

В конкурса за новата устройствена концепция на парка се състезават 7 проектантски екипа. Някои от идеите са за поставяне на виенско колело и повече атракциони в парка, изграждане на спортни зали и подземни паркинги, плавателен канал за лодки и други.

Хората обаче смятат, че конкурсът е опорочен заради липсата на широко обществено обсъждане, а в журито не присъстват представители на неправителствени организации.

Гражданите се притесняват и от преместването на съществуващата конна база, заради което възникват съмнения за „излишно строителство“, както се посочва в писмото. Представените концепции пък са непълни и липсва процентното разпределение на площите със свободен и ограничен достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 11.09.22 г.
fallback