IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаранти-Коза получи инвестиционен сертификат заради мащабния си проект в София*

Инвестицията в „Гранд Каньон София“ ще е за 200 млн. лева, като сертифицираната част възлиза на 120 млн. лева

14:56 | 21.07.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: delta3.bg</em></p>

Снимка: delta3.bg

Турската компания „Гаранти-Коза" получи днес сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждането на проекта - „Гранд Каньон София“: 100-метров небостъргач в столичния квартал "Младост", с жилищна част, хотел, магазини, заведения, парк и т.н.

„Сертификатът дава възможност на инвеститора да усвоява различен тип капитали и удостоверява, че те са с приоритетен тип инвестиции“, обясни заместник-министър Везиева. Изпълнителният директор на компанията за България Осман Ерден Билгинер коментира, че единствената подкрепа, която би искала от държавната администрация, е свързана с по-бързо административно обслужване.

Проектът „Гранд Каньон София“ е смесен комплекс с жилищна част, хотелска част, търговски площи, както и изкуствени езера и скейтборд игрище. Проектът е на стойност 200 млн. лева, като сертифицирана част от него възлиза на 120 млн. лева. Предвижда се да се създадат 240 постоянни работни места и допълнителна временна заетост за около 1 000 души.

Проектът, който е на площ 43 000 кв. м. и ще включва 1 500 жилища и петзвезден хотел, би трябвало да приключи през декември 2017 г. Заради опасенията за околната среда в района от страна на неправителствени организации Билгинер обясни, че 60% от проекта ще бъде зелен, като ще бъдат засадени повече от 400 дървета, а други 150 дървета от територията на проекта ще бъдат преместени вътре и извън границите му.

Според изпълнителния директор компанията финансира сама проектите си чрез предварителни продажби. Билгинер коментира, че 78% от жилищната площ на "Гранд Каньон", която е извън обхвата на сертификата, вече е разпродадена, като между 30% и 40% са закупени от български клиенти.

По принцип договорите за продажба на компанията са с предварителни плащания, каза той. В България обаче договорите са за заявен ангажимент, като купувачите ще могат да изплащат сумите в рамките на 60 месеца и то след започването на изкопните работи, които вероятно ще стартират след около месец и половина.

Ерден Билгинер обяви, че съвсем скоро компанията ще кандидатства за нов инвестиционен сертификат заради предстоящ втори проект в София. По думите му проектът ще бъде четири пъти по-голям от „Гранд Каньон София“ както по мащаб, така и по инвестиции.

Изпълнителният директор не разкри повече детайли, но подчерта, че компанията по принцип работи само в столиците и не възнамерява да стартира проекти в останалата част на страната.

* Статията е актуализирана с уточнения на министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
по принцип затворените комплекси са хубаво нещо но не са за българите комплексари изтърбушляци кисели гъзари и мутреси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
това е за хора с пари който търсят лукс и не ги притеснява дали ще е 1600 евра или 2800 квадрата..не слу4айно строят само в столици където е концентрирано платежоспособното население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
thecoolt
преди 8 години
"Билгинер коментира, че 78% от общата площ на "Гранд Каньон" вече е разпродадена, като между 30% и 40% са закупени от български клиенти."е няма такива добри търговци- за 6 месеца всичко разпродадено,и то на 1600 евра квадрата. мого сме добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
звездоброец
преди 8 години
но ако пуснат по 20 ев/кв.м. може и да си купя нещо и да го ползвам за килер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
звездоброец
преди 8 години
аз виждам една голяма бетонно-стъклена грозотия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
e.tsenov
преди 8 години
към автора Виктория:Нещо не разбирам, в подзаглавието сумата е в млн. лева, а в текста по-долу е в млн. евро.Вики, моля бъди по-акуратна с валутите :)Последно каква е била първоначлната инвестиция от 120 млн. ? (BGN/EUR)Благодаря за статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още