IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската банка KfW се включва в програмата за саниране

Размерът на заема се предвижда да е около 100 млн. евро, като с него ББР ще набере пълния ресурс, необходим за изпълнението на програмата

17:23 | 12.10.15 г.
Германската банка KfW се включва в програмата за саниране

Германската банка KfW също ще финансира националната програма за саниране, съобщават от Българската банка за развитие (ББР), която отпуска финансирането за участниците в програмата.

ББР и KfW са подписали писмо за намерения за финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на Германо-българския съвет за коопериране, който се е състоял днес в Берлин.

Размерът на заема се предвижда да е около 100 млн. евро. Очаква се преговорите да бъдат финализирани до края на ноември.

До момента Българска банка за развитие е получила одобрение от международни партньори за 400 млн. евро за целево финансиране на Националната програма за енергийна ефективност. От средствата 250 млн. евро са от Европейската инвестиционна банка, а 150 млн. евро – от Банката за развитие към Съвета на Европа.

С подписването на договор за финансиране с KfW ще бъде набран пълният ресурс, необходим за изпълнението на програмата, допълват от ББР.

Програмата за саниране беше обявена от правителството в края на 2014 г. и влезе в сила от март. С финансиране от програмата през тази година могат да се обновяват големите жилищни блокове, строени по индустриален способ, като е предвидено през следващите години програмата да обхване и по-малките блокове, вкл. и други видове строителство.

Основна роля за изпълнението на програмата имат общините – те отговарят за провеждането на обществените поръчки и контрола на строителните дейности. Финансирането се осъществява през Българската банка за развитие.

Интерес да финансират програмата проявиха Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, но те така и не се включиха в нея. Правителството кандидатства с програмата и по плана „Юнкер“, но България не получи финансиране при първата вълна одобрени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още