IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие промени в Закона за опазване на земеделските земи

МЗХ подготвя цялостен поземлен кодекс, съобщи Десислава Танева

15:49 | 04.12.15 г.
Парламентът прие промени в Закона за опазване на земеделските земи

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи, съобщи БТА. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни в пленарна зала, че част от промените предвиждат прецизиране на процедурата за правното основание за очертаване на ползван поземлен фонд.

Тя припомни, че България е поела пътя на комасирано ползване на нивите. Въведено беше правило да имаш право на субсидии, ако имаш правно основание. 

Танева обясни, че с приетите днес промени се прецизират текстовете за полските пътища, според които земеделците да имат правно основание да ги ползват, а общината да получи приход.

Там, където няма решения на местните власти, ще има акт на съответната областна дирекция "Земеделие", за да може правата от двете страни да са защитени - и общината да си получи прихода, и да има валидно правно основание с оглед заявяването на площи за подпомагане, каза министърът.

По думите на Танева друга промяна е свързана със селскостопанските пасищни животни. Тя заяви, че в България основният проблем е недостатъчната осигуреност с поземлен фонд - мери, пасища и ливади, на селскостопанските животни. Към момента осигуреността е само 40%.

По думите й тази година парламентът е приел правила за разпределение на този фонд между собственици на животновъдни обекти и на животни, така че да се подпомогнат с предимство тези, които имат животни, а земеделците, които имат такива площи, но нямат животни, да не могат да получават субсидии.

Танева заяви, че ефектът от промяната е бил такъв, че "изведнъж магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища, мери и ливади без животни да си ги защитят за очертаванията". С приетите днес промени се изключва тази група животни.

Тя обяви, че МЗХ подготвя поземлен кодекс, който ще стъпи върху анализ на цялото европейско законодателство по поземлени отношения. В средата на следващата година ще го представим, уточни тя.

Светла Бъчварова от БСП заяви, че социалистите не подкрепят промяната, с която полските пътища влизат в масивите за ползване, защото така те ще бъдат заличени. Полските пътища са публична общинска собственост и трябва да останат такава, подчерта тя.

С текст от преходните и заключителните разпоредби на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи бяха приети промени и в Закона за енергетиката. Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че по силата на одобрените текстове след 1 януари 2016 г. няма да има преференциални цени за производство на електроенергия от оборска тор.

По думите му в средата на годината са направили половината крачка, като са сложили срок 1 юли 2016 година, защото в противен случай е щяло да има преференциална цена безсрочно. С приетите днес промени този срок беше съкратен до началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още