IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК позволи на "Агрион Инвест" да закупи "Биопродукти"

Обединението няма да окаже въздействие на пазарите за търговия и отдаване под наем или аренда на земеделска земя, смята регулаторът

11:54 | 03.12.15 г.
КЗК позволи на "Агрион Инвест" да закупи "Биопродукти"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не видя основания да забрани обединението на „Агрион Инвест“ и „Биопродукти", става ясно от решение на регулатора. През октомври „Агрион“ е уведомила Комисията за своето намерение да закупи „Биопродукти“.

След анализ от КЗК са установили наличието и на хоризонтално, и на вертикално припокриване между пазарите на двете компании – по отношение на покупко-продажбите на земеделски земи и тяхното отдаване под аренда и наем и на пазара за производство и продажба на фураж за домашни животни.

Въпреки тези обстоятелства сделката няма да наруши конкуренцията, защото пазарното присъствие на двете компании на пазарите е незначително, е показал анализът на регулаторът.

От съобщението става ясно още, че основната дейност на пловдивското дружество „Агрион Инвест“ е свързана с покупката и продажбата на земи и недвижими имоти, както и търговия със селскостопанска продукция. Дружеството, чийто капитал надхвърля 15,4 млн. лева, се управлява съвместно от „Орбиас“ и „Солатер“, с които са свързани множество компании, действащи в различни сектори на икономиката.

Във връзка с нотификацията за обединение с „Биопродукти“ от КЗК са проверили и тях и заключението е, че няма да има нарушение в нормалното функциониране на пазара.

Освен собственик на неуточнени като размер площи – цифрата е заличена от решението на КЗК от съображения за опазване на търговската тайна, „Биопродукти“ е активно на пазара за търговия с биопродукти, както и със зърнен фураж, получен при отделяне на етанола чрез дестилация на ферментиралата каша на царевицата и пшеницата (DDGS). Едноличен собственик на компанията е Илиян Ипократов. В средата на август той е прехвърлил своите дялове на "Агрион".

От КЗК коментират още, че върху пазара със земеделска земя у нас влияят множество фактори – вътрешни и външни, сред които политиката на ЕС в областта на селското стопанство, ограничени възможности за увеличаване на обработваемите площи в ЕС като цяло. В България земеделската земя все по-ясно се възприема като инвестиционен актив.

Пазарът обаче е фрагментиран и динамичен, с ниска степен на концентрация, защото има много участници и липсва изразен пазарен лидер.

Оценката на КЗК е, че в страната има общо 52,5 млн. декара обработваема земеделска земя. Двете компании, чието обединение се анализира, притежават общ дял до 5% от тях. Точните цифри обаче са заличени от съображения за опазване на търговската тайна. До 5% е общият дял на участниците в сделката и на пазара за отдаване на земеделска земя под наем или аренда. Общо в страната отдадената земеделска земя е почти 20 млн. декара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още