IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени за концесиите на плажовете са вече в НС

Процедурите се прехвърлят към Министерството на туризма, предстои и групиране на плажовете по определени критерии

09:37 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Законовите промени за концесиите на плажовете са вече в НС

Законовите промени, с които се предвижда концесиите на плажовете да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма, са вече в Народното събрание.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие е публикуван на сайта на парламента.

Промените в закона бяха предложени през октомври миналата година като отговор на идея на министъра на туризма Николина Ангелкова отреди около година. Министерският съвет ги одобри в края на декември 2015 г.

Очаква до няколко месеца отдаването на плажовете на концесии да се осъществява по нова процедура. Отделно промени ще се наложат и заради влизането в сила на новите регламенти за обществените поръчки с приемането на новия Закон за обществените поръчки, който също предстои да се приеме от парламента.

След влизането на промените Закона за устройството на черноморското крайбрежие в сила министърът на туризма ще одобрява разполагането на преместваемите обекти по плажовете. Основно изискване обаче ще бъде минимум 50 на сто от съответната ивица да е за свободно плажуване.

При установено нарушение е предвидена глоба за физическите лица в размер от 2 хил. до 5 хил. лева, а за едноличните търговци и и юридическите лица – от 10 хил. до 30 хил. лева. за всяко нарушение.

Предстои и групирането на плажовете в няколко групи и подгрупи във връзка с промените в методологията за отдаване на ивиците на концесия и под наем. Разделянето на плажовете ще е според това къде са разположени, каква е инфраструктурата около тях, каква е тяхната посещаемост и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още