IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщи на социално слаби ще могат да се санират с европейски пари до 2020 г.

Две министерства подготвят специална програма за екологично оборудване на жилища

19:39 | 11.02.16 г. 3
Къщи на социално слаби ще могат да се санират с европейски пари до 2020 г.

Еднофамилни жилищни сгради – т.е. стари къщи, ще могат да бъдат санирани със средства от новата оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на редовния месечен блиц контрол в парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление.

Става въпрос за приоритетна ос 2 на програмата, по която се финансират 28-те по-малки общини. В рамките на тази ос са предвидени 107 млн. лева за мерки за енергийна ефективност за публични и частни сгради, припомни Павлова.

Условието за саниране на къщи обаче е в тях да живеят социално слаби семейства. Като цяло и за обновяването на жилищни сгради с европейски средства приоритет ще се дава на многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ (панел, ЕПК и т.н.).

Специална програма за еднофамилни къщи се подготвя от Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, допълни Павлова. Тази програма обаче ще е насочена към населените места, където има замърсяване на въздуха с фини прахови частици, и ще финансира закупуването на соларни бойлери и друго подобно екологично оборудване, обясни тя.

В отговор на въпрос на депутата Костадин Марков от Реформаторския блок регионалният министър каза, че референтните цени по националната програма за обновяване на жилищни блокове се актуализират на всеки три месеца.

Павлова изтъкна, че фокусът на програмата е енергийната ефективност, а разходите за конструктивно укрепване са допустими само ако съответната сграда се нуждае от такова. По думите й обаче, някои общини са включвали такива разходи, които са на практика за текущи ремонти. Поради тази причина са намалени референтните цени, за да се избегнат злоупотреби и да се фокусира програмата върху енергийната ефективност.

Що се отнася до другите 39 общини, които са включени в приоритетна ос 1 на новата програма “Региони в растеж”, Павлова посочи, че ще разполагат с бюджет 11 млн. лева за техническа помощ, за да подготвят проекти за близките села, каквато възможност им се даде. От тях 29 общини са подали инвестиционните си програми, а останалите трябва да ги подадат до 31 март.

От тези 29 15 са поискали промени точно заради възможността с до 20% от полагащия им се бюджет да финансират проекти в околните села.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Всеки човек, който има дори един декар наследствена земеделска земя, по закон е социално дебел.Всеки *** обаче, който има триетажна къща, е социално слаб - защото къщата му, построена с пари от престъпна дейност, е незаконна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още