fallback

НС одобри заема от Банката за развитие на Съвета на Европа за санирането

Заемът за националната програма ще се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 45 млн. евро

12:17 | 20.04.16 г. 1

Парламентът одобри заема в размер на 150 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за националната програма за саниране.

Депутатите ратифицираха гаранционното споразумение между страната ни и финансовата институция. То е с 3 години гратисен период, а средствата трябва да бъдат усвоени до 30 юни 2017 г.

Заемът ще се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 45 млн. евро.

Припомняме, че националната програма за енергийна ефективност беше приета преди година от Министерския съвет. Бюджетът й е 1 млрд. лева. Основните ангажименти по програмата се осъществяват от общинските администрации, а финансирането минава през Българската банка за развитие (ББР).

Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ. От тази година обхватът й беше разширен и с по-малки блокове, както и с масивни блокове, строени преди 1999 г.

Правителството одобри през февруари държавни гаранции за два заема на обща стойност 250 млн. евро за националната програма за безплатно саниране – от германската банка KfW и от Банката за развитие на Съвета на Европа.

Освен тях, донор на програмата е и Европейската инвестиционна банка, която отпусна на ББР 250 млн. евро.

Към момента ББР е сключила близо 1 900 договора за финансиране на строителни дейности на жилищни блокове, строени по индустриален способ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
fallback