IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС одобри заема от Банката за развитие на Съвета на Европа за санирането

Заемът за националната програма ще се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 45 млн. евро

12:17 | 20.04.16 г. 1
НС одобри заема от Банката за развитие на Съвета на Европа за санирането

Парламентът одобри заема в размер на 150 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за националната програма за саниране.

Депутатите ратифицираха гаранционното споразумение между страната ни и финансовата институция. То е с 3 години гратисен период, а средствата трябва да бъдат усвоени до 30 юни 2017 г.

Заемът ще се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 45 млн. евро.

Припомняме, че националната програма за енергийна ефективност беше приета преди година от Министерския съвет. Бюджетът й е 1 млрд. лева. Основните ангажименти по програмата се осъществяват от общинските администрации, а финансирането минава през Българската банка за развитие (ББР).

Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ. От тази година обхватът й беше разширен и с по-малки блокове, както и с масивни блокове, строени преди 1999 г.

Правителството одобри през февруари държавни гаранции за два заема на обща стойност 250 млн. евро за националната програма за безплатно саниране – от германската банка KfW и от Банката за развитие на Съвета на Европа.

Освен тях, донор на програмата е и Европейската инвестиционна банка, която отпусна на ББР 250 млн. евро.

Към момента ББР е сключила близо 1 900 договора за финансиране на строителни дейности на жилищни блокове, строени по индустриален способ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още