IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силна конкуренция за земя под наем в търговете на Агрион

Интерес към парцелите има и от фермери, които искат да влязат в нови землища

13:31 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Агрион</em></p>

Снимка: Агрион

Фермери и арендатори влязоха в сериозна конкуренция за наемането на земя в цялата страна. Досегашната практика на крупните собственици беше да договарят условията пряко, но от тази година атрактивните парцели се предлагат на търгове с тайно наддаване. Инициативата дойде от лидера в бранша „Агрион“.

„Дни преди крайния срок 28 април отчитаме сериозен интерес. Оферти поддават както големите арендатори, така и по-малките, които тепърва искат да влязат в нови землища или да окрупнят парцелите си”, коментираха експертите. За всеки от парцелите в Агрион търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип.

„Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, допълват от дружеството. Освен това в търговете може да се наддава и за дългосрочно наемане на земята за 5 стопански години. Традиционно голям остава интересът към парцелите в Североизточния район. Потенциал за развитие обаче експертите отчитат и за Югозападния район. 



„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя – големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност и производството в сектора.  Сега с организирането на търгове целим да подкрепим фермерите, които да окрупнят стопанствата си с добра земя на наистина добра цена. Освен това арендаторите могат да разчитат на нашите експертни съвети и след края на търговете”, коментираха от Агрион.

„Търговете са най-добрият търговски инструмент, в който пазарът сам определя рентните нива. Арендаторите са основните ползватели на земята, а техният финансов ресурс и съответно възможностите, които могат да отделят за разход за рента пряко зависи от пазара на продукцията им. Но резултатите досега показват засилено търсене към добра земя, което доказва потенциала и желанието за развитие на сектор земеделие”, посочиха от мениджмънта на компанията.

През миналата година 98% от земята ѝ се е обработвала и е генерирала добавена стойност, както за собствениците, така и за тези, които я обработват. Освен с търговски сделки, свързани с управлението на поземлени активи, дружеството започна и да кредитира агробизнеса. Вече предлага дългосрочни инвестиционни кредити, краткосрочно финансиране за оборотни разходи и лизинг на земя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още