IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са 63 млн. лева по програмата за саниране

Завършени са 25 блока, по 102 се работи, а други 1 548 са на някакъв етап от процедурата по обновяване

12:59 | 08.07.16 г.
Изплатени са 63 млн. лева по програмата за саниране

Общо 63 млн. лева са изплатени по националната програма за саниране на старите блокове за първите завършени сгради. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Вече са приключили ремонтите на 25 блока, посочи Павлова. Започнали са ремонтите на други 102 сгради, а още 1 548 са на някакъв етап от процедурата – или обследвания (енергийно, техническо и конструктивно), или избор на изпълнител.

За ремонтите в сградите в процес на изпълнение са заявени над 153 млн. лева, посочи Павлова.

В момента се провеждат повече от 700 обществени поръчки за саниране, показват още данните на министерството.

Лиляна Павлова каза още, че регистрираните сдружения на собствениците са над 3 800. Сключени договори за саниране на блокове има за почти 2 500 сгради.

Припомняме, че през миналата година правителството стартира първата национална програма за обновяване на старите блокове с финансов ресурс 1 млрд. лева от заеми от международни банки. Парите се разпределят чрез Българската банка за развитие, а процесът по организиране на строителните дейности се организира от общините.

Заради големия интерес, тъй като ремонтите са безплатни за собствениците, ресурсът е почти изчерпан. Затова и на следващ етап от програмата, когато се намери ресурс, собствениците ще имат някакво съучастие.

Приоритетни за програмата са най-големите и най-старите блокове, строени по индустриален способ. 

Все още не е стартирало санирането със средства от новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., където почти 40 общини ще могат да обновяват стари сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още