IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референтните цени по програмата за саниране пак ще бъдат намалени

След 2018 г. санирането по държавната програма няма да е безплатно за собствениците на жилища

22:00 | 07.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 10 октомври референтните цени по програмата за саниране - т.е. пределните цени за отделните строителни дейности при обновяване на жилищните блокове, пак ще бъдат намалени. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в 11-та Годишна среща на общините, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Новите референтни стойности ще важат и за вече стартираните обществени поръчки, по които още не са събрани оферти, обясни тя.

Цените обаче няма да се прилагат за процедури с вече подадени оферти, тъй като Законът за обществените поръчки не позволява промяна в условията на процедурите при тях. 

Жилищните блокове, включени в програмата, се предвижда да бъдат разделени на две категории – до 8 етажа и над 8 етажа, заради изискванията на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, която има по-високи изисквания за високите сгради.

От изказването на Павлова стана ясно, че държавната програма за саниране ще е безвъзмездна през първите три години, т.е. и следващата година собствениците на жилища в блокове, включени в програмата, няма да плащат за обновяването.

След 2018 г. ще се изисква съфинансиране от собствениците. Ще се направи и специален фонд, който да подпомага собственици на жилища, които нямат възможност да осигурят своя дял от средствата за саниране.

Премиерът Бойко Борисов, който също участва в срещата, насърчи кметовете да се включват в програмата. Той отново подчерта, че финансирането не се отпуска според политическата принадлежност на кметовете на общините, както и че програмата има социален характер, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
unicornblade
преди 7 години
Съфинансиране от собствениците говори, че те тогава ще се вълнуват от цената която плащат. Затова референтните цени до трябва да се намалят и да влязат до тогава в някакви обществено приемливи нива.Тези референтни цени ги намалят вече два пъти и това ми изглежда като огромна политическа корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
След 2018 няма всяка година избори, хахаха. *** наглите същества! И тия същите убийци заявяват, че няма пари за ремонтиране и обезопасяване поне малко на пътя Бяра-Русе. Да знаете какви са им приоритетите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още