fallback

370 млн. лв. за градско развитие и туризъм са осигурени чрез Фонда на фондовете

Подписано e финансово споразумение по оперативна програма "Региони в растеж"

12:24 | 11.11.16 г. 2

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписано финансово споразумение на стойност близо 370 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" между министерството и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете) за инвестиции в градска среда и туризъм.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на официалната церемония, заяви, че подписването на днешното споразумение е резултат на много усилия и експертни дебати, съобщава БТА.

"Правим важна стъпка в посока бъдещите финансови инструменти, свързани с градското развитие, туризма и туристическите атракции с инвестиция от 370 млн. лева да създадем фондове за градско развитие в партньорства между министерството и фонд мениджъра на финансовите инструменти", заяви министърът.

Тя напомни, че в предишния програмен период пилотно стартира управлението на такива финансови инструменти по инициативата "Джесика" с 33 млн. евро и два фонда. 

"В този програмен период вече сме с крачка напред - във фонда като стартов капитал инвестираме 370 млн. лева, от което се очаква като добавен ресурс от финансовия сектор минимум половин милиард инвестиции в градското развитие, туристическа инфраструктура и атракции", каза Павлова. Регионалният министър напомни, че всяка оперативна програма е задължена да заделя подобен ресурс за този тип финансови инструменти, които да генерират приходи, работни места, да привличат частния капитал и да се подкрепят частни инициативи и този капитал да има възвръщаемост и да се реинвестира.

Лиляна Павлова посочи, че сумата във фонда, гарантирана чрез споразумението, е част от почти 3 млрд. лева инвестиция, която се очаква през Фонда на фондовете, ако се добавят и останалите оперативни програми - "Конкурентоспособност" и ОПОС.

Павлова изрази надежда от Фонда на фондовете максимално скоро да обявят процедурите, успешно да изберат фонд мениджърите - един фонд за София и по един за Северна и Южна България.

"Моята мечта е да направим по линия на фонда и аквапарк, и лунапарк, да подкрепим добри инициативи, които не само променят облика на градовете, но имат възвръщаемост и създават работни места", каза Павлова.

За средствата могат да кандидатстват общини и частни инвеститори - физически, юридически лица, министерства и църковната общност. Финансовите посредници не е задължително да са банки.

Павлова очаква от следващата година всички желаещи да могат да кандидатстват по тези фондове. Тя уточни, че когато се говори за инвестиции в градско развитие, се визират 39 големи градове, но при инвестиции в туризъм и туристически атракции териториалният обхват е насочен за цялата страна.

Председателят на УС и изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" Валери Белчев заяви на пресконференция след подписването на финансово споразумение, че това е еволюция на начина на изразходване на публичните средства.

Той допълни, че разпределението на ресурса по трите фонда ще е - за София - около 30 на сто, а за Северна и Южна България - по около 35 на сто. Новият подход спрямо "Джесика" е възможност за съчетаване на финансовия инструмент с безвъзмездната финансова помощ, отбеляза Белчев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
fallback