IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва ремонта на НДК

В началото на тази година са подадени сигнали за нарушения и злоупотреби

15:18 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мистерията с „липсващия пресцентър“

На 2 юни от ефира на БиТиВи министърът за българското председателство Лиляна Павлова обяви, че „първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит“. Спомена и че ще се наложи капиталът на НДК да се увеличи с още „няколко милиона лева“.

На 8 юни правителството гласува вдигане на капитала на НДК с 28 млн. лв. Лиляна Павлова обясни, че 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала (става въпрос за решение на МС от 3 август 2016 г.) преди година и половина, не са били отпуснати реално.

Документите показват друго – цялата сума от 17 млн. лв. е преведена на НДК на 22 август 2016 г. Финансисти предупредиха, че са създадени предпоставки за нарушаване на ЗОП (правилата сочат, че не могат да се отпускат допълнително повече от 50% средства от договорените, т. е. още 8 млн. лв. В случая се дават и едни други 7 млн. лв. допълнително, които уж не били преведени).

Пресцентърът за председателството също не е пропуснат в идейния проект, както се вижда от самия идеен проект и от техническото задание за проектиране – част от документацията за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.”. Твърдението, че е бил пропуснат, се прави с цел да се оправдаят допълнителните 15 млн. лв., които се отпускат за ремонта.

Проектът не е внесен за съгласуване в НАГ

Проектът за ремонта не е минал съгласуване в Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) на Столична община. Минимум месец е технологичното време за получаване на разрешение за строеж – това е основен ремонт с преустройство и подлежи на одобрение и съгласуване на проектната документация. Проектът дори не е внесен за съгласуване.

По договор „Галчев инженеринг“ трябваше да приключи ремонта в края на септември. Лиляна Павлова съобщи, че срокът е удължен с един месец – до края на октомври, вероятно с Акт 10 по независещи от строителя причини.

Оборудването поръчано преди ремонта

Странно е бързането с поръчката за конгресно-конферентната техника. Още преди започването на ремонта оборудването е купено от „Динакорд – България“ ЕООД. Поръчката е обявена през април 2016 г., договорът е сключен на 28 юли 2016 г., а срокът за изпълнение е бил 14 календарни дни. Стойността й е 3,6 млн. лв.

Поръчката включва ефектно осветление за Зала 3, преводаческа система, мониторна система за наблюдение на презентациите от преводачите с управляема камера от дискусионните устройства, озвучителна система и др.

Фирмата „Динакорд България“ също ще получи до 50% допълнително, реши МС в четвъртък. Павлова обясни, че въпросните 1,8 млн. лв. се отпускат за анексиране на договора за оборудване за международния пресцентър по зададените стандарти.

„Динакорд – България“ ЕООД е друга любима фирма на Боршош. Той е поверил текущите ремонти изцяло на Георги Георгиев, а „Динакорд“ прави всички доставки на оборудване, става ясно от сайта на АОП и профила на купувача на НДК.

На 30 август миналата година именно „Динакорд“ е доставила 425 стола за 200 хил. лв. за Театър „Азарян“. Това означава, че за всеки стол са платени по 470 лв.

"Има досъдебно производство за нецелево изразходване на публични средства и толкова можем да кажем към този момент", казва пред "Труд" говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още